Selecteer een pagina
Een paard me een dikke wintervacht buiten in de sneeuw

Je wil je paard lekker door blijven rijden in de winter. Daarvoor is een dikke teddyvacht niet handig, want hierdoor zweet je oaard snel en blijft hij na het rijden lang nat.

Tijd om een scheerapparaat voor je paard in de hand te nemen en de dikke wintervacht van je paard eraf te scheren.

Maar hoe doe je dat netjes? En in welk model scheer je je paard? Het antwoord op die vragen lees je in dit artikel

In dit artikel vind je 8 tips om het scheren van je paard makkelijker te maken en de modellen waarin je je paard kunt scheren.

 

Waarom zou ik mijn paard scheren?

De meeste paarden worden in de winter geschoren, omdat hun dikke wintervacht tijdens de training lastig is.

Door die dikke wintervacht krijgt je paard het tijdens het rijden snel warm en zweet hij snel. Daarnaast blijft zo’n dikke wintervacht lang nat en duurt het lang voordat je paard is opgedroogd.

Helemaal niet handig voor jou en je paard.

Daarom is het handig om je paard te scheren wanneer zijn wintervacht is gegroeid.

 

8 tips om je paard streeploos te scheren

Als je zelf wil scheren is het belangrijk dat je een braaf paard of brave pony hebt. Die overal vast kan staan, die je overal kunt poetsen en die braaf is bij de hoefsmid

Voldoet jouw paard niet aan deze voorwaarden haal er dan de eerste keer een professional bij. Zodat de eerste ervaring voor je paard goed is. Dat je zelf ziet hoe het moet. En dat je tips krijgt zodat je het de volgende keer zelf kunt.

Is jouw paard of pony al vaker geschoren en weet je dat hij braaf is, dan kan je het rustig zelf proberen.

Gebruik deze 8 tips erbij, zodat jij een mooi scheerresultaat krijgt.

#1 Zorg voor een goed schoon paard

Je begint om ervoor te zorgen dat je paard goed schoon en gewassen is. Dit is heel belangrijk, want een vies paard kan je niet mooi scheren.

Was hem de avond van tevoren goed met paardenshampoo en schrob hem goed schoon met een borstel. Besteed vooral extra aandacht aan het goed schoonmaken van zijn rug.

Als het te koud is om je paard te wassen zorg dan dat je al een paar dagen van tevoren begint met je paard goed te poetsen. Iedere dag het huidvet eruit poetsen.

Hoe schoner je paard is hoe mooier het scheerresultaat.

Je scheert de haren op 2 à 3 mm. Wanneer er eerst 2 à 3 mm huidvet, of erger nog modder, op je paard zit dan kun je de haren nooit netjes recht afscheren. Een laag huidvet en vuil zorgt ervoor dat je niet dicht op de huid scheert.

Gebruik geen glansspray na het wassen, dan zijn de haren te glad en minder makkelijk te scheren.

Je paard mag niet meer nat zijn wanneer je scheert, daarom is het verstandig je paard de avond van tevoren al te wassen. Zorg ook dat je paard niet zweet wanneer je gaat scheren.

Wanneer je paard goed schoon en droog is zorgt dat voor een streeploos resultaat en het is goed voor het behoud van je scheermachine. Vocht en stofdeeltjes die in de machine komen beïnvloeden de elektronica. Een schoon paard is ook beter voor je scheermessen. Je messen worden een stuk minder snel bot.

Paard dat staat in het water en met zijn voorbeen spettert

#2 Zorg voor een veilige en goed verlichte plek om je paard te scheren

Het is belangrijk om het scheren van je paard op een veilige plek te doen. Zowel voor jezelf als voor je paard.

Zorg voor een plek waar je goed om je paard heen kunt lopen en waar je goed weg kunt mocht er iets gebeuren.

Let erop dat de plek netjes opgeruimd is en er niet van alles rondslingert waar jij of je paard op kunt gaan staan.

Zet je paard veilig aan twee kanten vast, zodat hij niet kan draaien. Zorg dat er goed licht is zodat je ziet wat je doet.

Heel belangrijk is om te zorgen dat je niet op een natte ondergrond je paard gaat scheren. Je werkt toch met stroom en een natte ondergrond zorgt voor gevaarlijke situaties.

#3 Gebruik een goed scheerapparaat

Voordat je begint zorg dan dat je weet dat je een goed scheerapparaat hebt. Goedkoop is duurkoop hierin.

Ga niet met een goedkoop scheerapparaat aan de gang. Wanneer je voor een goedkoop scheerapparaat kiest bestaat de kans dat de haren eruit getrokken zijn in plaats van dat ze afgeschoren zijn. Of paarden die verbrand zijn, omdat het scheerapparaat te warm werd.

Investeer in een goed scheerapparaat van een goed merk. Welke merken de goede merken zijn, dat lees je verderop in dit artikel.

Zorg ervoor dat je van tevoren weet dat je apparaat goed in orde is. Dat de messen van je scheerapparaat goed scherp zijn en dat ze schoon zijn.

Wanneer je begint met scheren en het gaat niet helemaal zoals je denkt dat het moet stop dan. Ga dan niet door, want je kunt je paard serieus beschadigen. Laat dan alsnog een professional komen.

Lees hier alles over het beste scheerapparaat voor je paard

 

#4 Markeer het patroon

Er zijn verschillende patronen om je paard in te scheren.  Verderop in dit artikel vind je welke patronen er zijn.

Wanneer je een patroon wil scheren markeer deze dan voordat je begint voor een mooi resultaat.

Je kunt je paard ook helemaal scheren, dan hoef je geen patroon te markeren. Je tekent dan alleen het driehoekje boven de staart uit wat je wil laten zitten. Zo’n driehoekje boven de staart overlaten zorgt voor een mooie overgang van het lijf naar de staart.

Gebruik een nat krijtje voor het uittekenen van het patroon.

Neem een voorbeeld van het patroon wat je wil mee en teken dit na op jouw paard. Kijk of beide kanten gelijk zijn uitgetekend voordat je begint met scheren.

#5 Scheer in lange halen

Als je zelf wil scheren bekijk dan van tevoren filmpjes op internet over hoe je een paard scheert. Iedere scheerder heeft zijn eigen methode.

Het makkelijkste is om te beginnen bij de schouder. Dat vinden de meeste paarden wel fijn. Hier is ook de plek waar ze elkaar kriebelen. Het is ook een veilige plek voor jezelf om te beginnen.

Vervolgens doet je de buik en de rug. Dat werkt je helemaal netjes af, zodat de strepen zoveel mogelijk weg zijn.

Wanneer je klaar bent met de buik en de rug ga je verder naar de hals. Scheer netjes langs de manenkam. Let op dat je daar alle haren mee neemt, maar wees voorzichtig met de manen. Daarna ga je door met de voorbenen en de borst. Beweeg het been naar voren en naar achteren om overal goed bij te komen.

Vervolgens scheer je de billen en achterbenen van je paard. Boven de staart laat je het beste een klein driehoekje haar zitten om de overgang van de staart naar het geschoren lijf mooier te laten verlopen.

Pas op bij de liezen van je paard. Hier is zijn huid gevoelig en dun. Zorg ervoor dat je hem daar niet verwond met het scheerapparaat.

#6 Scheer haaks na

Je scheert met grote halen, tegen de richting van de haren in, de haren er af. Zo krijg je het ook geleerd uit het boekje. Wanneer je alleen dat doet zie je nog strepen op het lijf van je paard.

Nadat je de vacht met grote halen er allemaal afgehaald hebt ga je haaks op de halen met kleine bewegingen de strepen weg halen. Je mag dan alle kanten op scheren en je gaat net zo lang door totdat alle strepen weg zijn en je vindt dat je paard er netjes uit ziet.

Je merkt dat je met een groot scheerapparaat niet alles kunt doen. De plekjes bij de oksels, bij de benen en het hoofd is te lastig om met een groot scheerapparaat te doen. Daarvoor gebruik je een klein scheerapparaat of een tondeuse.

Probeer de plekken waar de huid van je paard dun is, zoals de oksels, ook niet met een groot scheerapparaat te doen. Je hebt dan kans dat je in de huid van je paard scheert.

#7 Bekijk je paard in ander licht

Wanneer je denkt dat je klaar bent en je staat binnen in stal te scheren bekijk je paard dan ook bij daglicht om te zien of het echt overal mooi geschoren is.

In ander licht kan het er anders uit zien.

 

#8 Ontdoe je paard van zijn losse haren

Na het scheren is het belangrijk om je paard te ontdoen van zijn losse kriebelharen om irritatie te voorkomen.

Als je de mogelijkheid hebt, dan werkt het het beste om je paard te wassen met water en shampoo. Je ontdoet je paard hiermee van zijn losse haren en zorgt er gelijk voor dat hij zijn glans weer terugkrijgt.

Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om je paard te wassen, bijvoorbeeld omdat het te koud is, maak dan gebruik van hot clothing geeft Ingrid als tip.

Je pakt dan een emmer heet water waar je net met je hand in kunt en een (hand)doek. In deze emmer heet water doe je een beetje babyolie. Je doet de doek in de emmer met water en olie. Wringt het overtollige water eruit en wrijf met de doek je paard schoon.

 

De verschillende modellen om je paard in te scheren

Hieronder lees je meer over 6 verschillende modellen om je paard in te scheren.

Full Body

Dit wordt het meeste gedaan en betekent dat je het paard helemaal kaal scheert. Dit is voor wedstrijdpaarden en paarden die veel trainen.

Bij dit model is een uitrijdeken nodig wanneer je jouw paard losrijdt en uitstapt. En een dikke winterdeken, anders krijgt je paard het koud.

Laat wel een klein driehoekje boven de staart staan. Dit zorgt voor een mooiere overgang van de staart naar de rest van het geschoren lijf.

 

Het is lang niet altijd nodig om je paard helemaal te scheren. Je kunt er ook voor kiezen om je paard gedeeltelijk te scheren.

Welke modellen je dan kiest en welke voor jouw paard geschikt is lees je hieronder

Borst/Buik streep

Bij dit model scheer je alleen de vacht onder de buik en de onderkant van de hals weg. Dit model is ideaal voor paarden en pony’s die zonder deken buiten staan en af en toe rijden.

Laag of hoog streepmodel

Bij het laag en het hoog streepmodel scheer je een gedeelte van de hals en een gedeelte van de buik.

Bij een laag streepmodel (geel) is de streep geschoren vacht minder groot dan bij een hoog streepmodel (rood).

Het lage streepmodel is geschikt voor paarden die licht werk verrichten. Je paard heeft wel een dunne (winter)deken nodig.

Het hoge streepmodel is geschikt voor paarden die licht tot medium werk verrichten. Je kunt ervoor kiezen het hoofd niet, half of helemaal mee te scheren.

Je paard heeft dan een winterdeken nodig om het niet koud te krijgen.

laag en hoog streepmodel

Iers model

Bij dit model trek je een lijn vanaf het hoofd tot aan de liezen. Alles wat binnen de driehoek valt die nu ontstaat scheer je.

Dit model is geschikt voor paarden die licht werk verrichten.

iers model

Dekenmodel

Ideaal voor paarden die normaal werk verrichten. Bij het dekenmodel scheer je de hele hals. Je kunt het hoofd half of helemaal scheren.

Je hebt geen uitrijdeken nodig wanneer je jouw paard gaat losrijden of uitstappen. Zorg er wel voor dat jouw paard een medium dikke winterdeken op krijgt.

dekenmodel

Jachtmodel

Dit is geschikt voor paarden die normaal tot zwaar werk verrichten. De benen en zadelplek scheer je niet, als bescherming tegen de kou en eventuele druk van het zadel.

Bij dit model is een uitrijdeken noodzakelijk bij losrijden en uitstappen. En een medium tot dikke winterdeken.

jachtmodel

Wat doe ik als mijn paard bang is tijdens het scheren?

Het kan zijn dat jouw paard bang is tijdens het scheren, maar jij wil heel graag dat jouw paard geschoren wordt. Wat doe je dan?

Bedenk je dat een paard alles kan leren. Als jouw paard bang is voor het scheerapparaat zie het dan als oefening om ervoor te zorgen dat je paard minder bang wordt.

Oefen met je paard en zorg voor een leuke ervaring. Oefen op een paardvriendelijke manier en probeer je paard te snappen.

Er zijn mensen die direct grijpen naar een praam of een verdoving wanneer hun paard bang is en niet mee werkt. In veel gevallen is dit met een beetje oefenen helemaal niet nodig.

Neem er gewoon de tijd voor.

Als je twijfelt laat het scheren van je paard de eerste keer doen door iemand die veel ervaring heeft. Dan weet je hoe jouw paard reageert en krijg je tips voor de volgende keer.

Zo zorg je ervoor dat de eerste keer een goede ervaring voor jouw paard is en doe je het daarna zelf.

 

Het scheren van je paard laten doen door een professional

Wil jij de eerste keer jouw paard laten scheren door een professional, dan is het belangrijk dat je iemand zoekt die al veel ervaring heeft en die de tijd neemt voor jouw paard of pony.

Zoek iemand die handigheid heeft en weet wat hij of zij doet. Google kan je helpen bij deze zoektocht.

De tarieven variëren van €50 tot aan €75 afhankelijk van de grote van je paard / pony en het model dat je wil laten scheren.

 

Bedenk je dit na het scheren van je paard

Wanneer je paard geschoren is heb je hem zijn winterjas uit getrokken. Het is belangrijk om je dit te realiseren.

En ervoor te zorgen dat je je paard een nieuwe winterjas geeft door hem een warme winterdeken of staldeken op te doen.

Hiermee zorg je ervoor dat je paard het niet koud krijgt zonder zijn dikke wintervacht.

 

Op zoek naar het beste scheerapparaat voor je paard

Met deze 8 tips weet je hoe je je paard streeploos scheert.

Belangrijk hierbij is om een goed scheerapparaat te hebben met scherpe messen.

Wanneer je gaat voor een goedkoop scheerapparaat of de messen bot zijn, dan is het onmogelijk om je paard streeploos te scheren.

Klik hier om alles te lezen over het beste scheerapparaat voor paarden