Selecteer een pagina

Rijden in stijl betekent dat je lekker zit, je paard goed loopt en je een mooi zadel hebt.

Maar hoe vind je nou het beste zadel voor jou en je paard?

Dat kan nog knap lastig zijn.

In dit artikel lees je alle informatie over paardenzadels en hoe je ervoor zorgt dat je het perfecte zadel kiest voor jou en je paard.

 

Welke soorten zadels voor paarden zijn er?

Laten we hiermee beginnen, want er zijn veel verschillende soorten zadels voor paarden. Elk ontworpen voor specifieke rijstijlen en disciplines.

Hieronder staan enkele van de meest voorkomende soorten zadels opgesomd:

 

 

Dressuurzadel

Een dressuurzadel is ontworpen om de ruiter in een rechte, verticale positie op het paard te houden. Het heeft een diepe zitting en lange zweetbladen die de benen van de ruiter in een positie houden die helpt bij het rijden van dressuurproeven.

Afbeelding van het Kent&Masters dressuurzadel

 

Springzadel

Een springzadel is ontworpen om de ruiter in een licht naar voren hellende positie te houden en biedt meer bewegingsvrijheid voor de benen van de ruiter. Het heeft vaak kortere zweetbladen dan een dressuurzadel en een minder diepe zitting, zodat de ruiter zich gemakkelijk kan aanpassen aan de verschillende sprongen.

Afbeelding van het Norton Pro springzadel in de kleur bruin

 

Veelzijdigheidszadel

Een veelzijdigheidszadel is, zoals de naam het al zegt, een veelzijdig zadel dat geschikt is voor veel verschillende rijstijlen zoals dressuur, springen en buitenrijden. Het heeft vaak een middelmatige diepte, lengte van de zweetbladen en een relatief vlakke zitting.

Afbeelding van het Arturo Top veelzijdigheidszadel

 

Westernzadel

Een westernzadel is een comfortabel en functioneel zadel dat is ontworpen voor de westernsport. Het heeft vaak een brede zitting en hoge randen om de ruiter te ondersteunen. Voor de verschillende western disciplines zijn er ook verschillende soorten zadels.

Afbeelding van een western zadel

 

Endurancezadel

Een endurancezadel is ontworpen voor langeafstandsritten en biedt de ruiter en het paard veel comfort. Het heeft vaak een diepe zitting, brede zweetbladen en een lichtgewicht ontwerp.

Afbeelding van de Wintec Pro Endurance zadel

 

Boomloos zadel

Een boomloos zadel is een type paardenzadel dat geen vaste houten of kunststof boom heeft waarop de zadelvorm is gebaseerd. In plaats daarvan gebruiken boomloze zadels verschillende soorten materialen zoals schuim, gel of luchtkamers om de vorm van het zadel te behouden en de ruiter te ondersteunen.

Afbeelding van de Pagony boomloos zadel

Boomloze zadels hebben vaak ook extra lagen padding om comfort en schokabsorptie te bieden. De afwezigheid van een boom maakt deze zadels flexibeler en kan een paard meer bewegingsvrijheid bieden, waardoor het voor sommige paarden een comfortabeler alternatief kan zijn.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle boomloze zadels geschikt zijn voor alle paarden, en het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat het zadel past bij de anatomie en bewegingspatronen van het paard.

Naast boomloze zadels heb je ook nog Barebackpads, een dikke pad met een singel die je gebruikt in plaats van een zadel.

Dit zijn slechts enkele van de meest voorkomende soorten zadels. Er zijn nog veel meer soorten zadels ontworpen voor verschillende disciplines en rijstijlen.

 

Hoe vind je een passend zadel voor je paard?

Het vinden van een passend zadel voor je paard kan soms lastig zijn, maar er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het zadel goed past.

Hier zijn enkele tips:

 1. Meet de rug van je paard – Meet de lengte van de rug van je paard en de breedte op het breedste punt. Dit helpt je om te bepalen welke maat zadel je nodig hebt.
 2. Bepaal het type zadel dat past bij jouw rijstijl – Zoals ik eerder heb genoemd, zijn er verschillende soorten zadels die zijn ontworpen voor verschillende rijstijlen en disciplines. Kies een zadel dat geschikt is voor de discipline die jij en je paard rijden.
 3. Pas verschillende zadels – Pas verschillende zadels op je paard om te zien welk zadel het beste past. Er zijn verschillende manieren om te testen of een zadel past, zoals het controleren van de breedte en het controleren op drukpunten.
 4. Raadpleeg een professional – Als je het moeilijk vindt om een passend zadel te vinden, overweeg dan om een professional te raadplegen, zoals een zadelpasser of -maker. Zij kunnen je helpen bij het vinden van het juiste type en de juiste maat zadel voor jou en je paard.

Onthoud dat het vinden van een passend zadel voor je paard erg belangrijk is om comfort voor zowel jou als je paard te garanderen en om letsel bij je paard te voorkomen. Neem de tijd om de juiste beslissing te nemen en vraag om advies.

Het maken van een mal van de rug van je paard kan helpen bij het vinden van het juiste zadel voor je paard. Hier is hoe je dit kan doen:

 • Leg een sjabloonmateriaal zoals dik karton of stevig papier op de rug van je paard, net achter de schouders.
 • Gebruik een krijt of marker om de omtrek van de rug van je paard op het sjabloonmateriaal te tekenen.
 • Knip het sjabloonmateriaal langs de getekende omtrek uit.
 • Leg het sjabloonmateriaal op de zadelkussens van een nieuw zadel. Zorg ervoor dat het sjabloonmateriaal goed past en dat er geen ruimte is tussen de rug van het paard en het sjabloonmateriaal.

Herhaal dit proces met verschillende zadels om te zien welk zadel het beste past.

Houd er rekening mee dat het maken van een mal van de rug van je paard niet per se de beste manier is om een zadel te passen. Het is belangrijk om verschillende zadels te passen en advies in te winnen van een professional om er zeker van te zijn dat het zadel de juiste pasvorm heeft voor jouw paard.

 

Hoe zie je of het zadel van je paard goed past?

Er zijn verschillende manieren om te controleren of het zadel van je paard goed past. Hier zijn enkele tips:

Controleer of het zadel stabiel ligt – Plaats het zadel op de rug van het paard en controleer of het zadel stabiel ligt. Een goed passend zadel moet stevig op de rug van het paard liggen, zonder te bewegen of te verschuiven.

Controleer of er drukpunten zijn – Controleer of er drukpunten zijn onder het zadel en of er plekken zijn waar het zadel de rug van het paard raakt en waar het paard pijn of ongemak kan ervaren. Dit kan worden gecontroleerd door de handen onder het zadel te plaatsen en te kijken of er ruimte is tussen het zadel en de rug van het paard.

Controleer de breedte van het zadel – Controleer of de breedte van het zadel past bij de bouw van jouw paard. Als het zadel te breed is, kan het op de schouders van je paard drukken. Als het zadel te smal is kan het op de ruggengraat van je paard drukken.

Let op de pasvorm – Let op de pasvorm van het zadel rond de schoft van je paard. Het zadel moet de schoft vrijlaten en er niet op drukken.

Let op de reactie van het paard – Let op de reactie van het paard terwijl je het zadel past. Als het paard onrustig is, zijn oren plat legt, de rug holt of wegloopt, kan dit een teken zijn dat het zadel ongemak veroorzaakt.

Als je twijfelt over de pasvorm van het zadel wil ik je er nogmaals op wijzen dat het verstandig is een professionele zadelpasser of zadelmaker te vragen om te helpen bij het aanpassen of vinden van het juiste zadel voor jouw paard.

 

Blijft een goed passend zadel altijd passen?

Helaas niet. Een goed passend zadel voor je paard kan na verloop van tijd minder goed passen als gevolg van verschillende factoren zoals veranderingen in de spiermassa, gewichtsveranderingen en veranderingen in de groei van het paard.

Om ervoor te zorgen dat het zadel goed blijft passen, is het belangrijk om regelmatig de pasvorm van het zadel te controleren en eventueel aanpassingen te laten doen door een professionele zadelpasser of -maker.

Als je merkt dat het zadel niet langer goed past, kan het nodig zijn om een nieuw zadel aan te schaffen dat beter past bij de veranderende lichaamsbouw van je paard. Het is belangrijk om de pasvorm van het zadel regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat het comfortabel blijft voor jou en je paard.

 

Hoe onderhoud je je zadel?

Het onderhouden van een zadel is belangrijk om ervoor te zorgen dat het zadel lang meegaat en comfortabel blijft voor jou en je paard.

Hier zijn 6 tips voor het onderhouden van een zadel:

 1. Maak het zadel na elk gebruik schoon – Verwijder vuil en zweet van het zadel met een zachte borstel of een vochtig doekje. Zorg ervoor dat het zadel goed droog is voordat je het opbergt.
 2. Bewaar het zadel op de juiste plaats – Bewaar het zadel in een droge, goed geventileerde ruimte om schimmel en meeldauw te voorkomen.
 3. Regelmatig invetten – Gebruik speciale leervet om het leer van het zadel te voeden. Dit helpt om het leer soepel te houden en te voorkomen dat het uitdroogt en barst.
 4. Controleer op scheuren en slijtage – Controleer regelmatig het leer van het zadel op scheuren en slijtage. Als je scheuren of slijtage opmerkt, laat deze dan repareren door een professionele zadelpasser of -maker.
 5. Pas het zadel aan als het nodig is – Als het paard verandert in lichaamsbouw, of als het zadel niet meer goed past, laat het zadel dan aanpassen door een professionele zadelpasser of -maker.
 6. Onderhoud de stijgbeugels en beugelriemen – Controleer de stijgbeugels en beugelriemen regelmatig en vervang deze indien nodig.

Door regelmatig de bovenstaande stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat het zadel lang meegaat en comfortabel blijft voor je paard.

 

Wat zeggen witte haren onder het zadel van je paard?

Witte haren onder het zadel van je paard kunnen een teken zijn van drukplekken en wrijving. Als het zadel niet goed past of als het niet correct is geplaatst, kan het de huid van het paard irriteren en wrijving veroorzaken, wat kan leiden tot witte haren. Soms kan dit proces geleidelijk optreden, maar het kan ook acuut gebeuren als gevolg van een te strak zadel of een verkeerde plaatsing van het zadel op de rug van het paard.

Het is belangrijk om de pasvorm van het zadel regelmatig te controleren, vooral als je merkt dat je paard witte haren onder het zadel heeft. Witte haren zijn namelijk een teken dat er iets mis is en het is belangrijk om te zorgen dat de bron van het probleem wordt aangepakt. Het is belangrijk om de oorzaak van de drukplekken aan te pakken om te voorkomen dat het paard oncomfortabel blijft of letsel oploopt. Een professionele zadelpasser of -maker kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak en het aanpassen van het zadel voor een betere pasvorm.

 

Hoe weet je als ruiter welke maat zitting je nodig hebt?

Als ruiter is het belangrijk om de juiste maat zitting te kiezen voor je zadel, zodat je comfortabel en veilig kunt rijden.

Hier zijn een paar tips om te bepalen welke maat zitting je nodig hebt:

 1. Meet de breedte van je zitbeenknobbels – Dit is de afstand tussen je zitbeenknobbels en het is belangrijk om een zadel te vinden dat past bij de breedte van je zitbeenknobbels. Om je zitbeenknobbels te meten, ga je op een meetlint zitten en meet je de afstand tussen je zitbeenknobbels.
 2. Zit in meerdere zadels – Ga zitten in verschillende zadels om te bepalen welke maat zitting het meest comfortabel is. De juiste maat zitting moet je in staat stellen om comfortabel en veilig te zitten, zonder dat je uit balans raakt.
 3. Let op je houding – Zorg ervoor dat je houding goed is terwijl je in het zadel zit. Als je te ver naar voren of te ver naar achteren moet leunen om comfortabel te zitten, dan past de zadelmaat misschien niet bij je.
 4. Vraag om hulp – Vraag om hulp van een professional, zoals een zadelpasser of -maker, om de juiste maat zitting te vinden. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste maat zitting op basis van jouw lichaamsbouw en rijstijl.

Het is belangrijk om de juiste maat zitting te kiezen om comfortabel en veilig te kunnen rijden. Vergeet niet dat elke ruiter anders is en daarom kan de maat van de zitting verschillen per persoon. Neem de tijd om de juiste maat zitting te vinden die bij je past en waarmee je comfortabel en veilig kunt rijden.

 

Wat zijn de beste merken paardenzadels?

Er zijn veel verschillende merken paardenzadels beschikbaar op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Enkele bekende Nederlandse merken van paardenzadels zijn Passier, Prestige, Kieffer, Stubben, Equipe en Wintec. Deze merken staan bekend om hun kwaliteit, duurzaamheid en comfort voor zowel ruiter als paard.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk paard en ruiter verschillend is, daarom is het aan te raden om verschillende merken te proberen en te zien welke het beste bij je past.

 

Hoe vind je het beste zadel voor je paard?

Het vinden van het beste zadel voor je paard kan een uitdaging zijn. Het vinden van het beste zadel voor je paard is erg belangrijk voor het comfort en de gezondheid van je paard.

Hieronder volgen de beste tips om het perfecte zadel te vinden voor jouw paard:

Ken de anatomie van je paard – Het is belangrijk om de anatomie van je paard te begrijpen, zoals de vorm van de rug en de breedte van de schouders. Dit zal je helpen bij het vinden van een zadel dat past bij de lichaamsbouw van je paard.

Meet je paard op – Meet de ruglengte, de breedte van de schouders, de lengte van de schoft en de breedte van de rug van je paard. Dit zal je helpen bij het kiezen van een zadel dat past bij de lichaamsbouw van je paard.

Werk met een professionele zadelpasser – Een professionele zadelpasser kan je helpen bij het vinden van het juiste zadel voor je paard. Zij hebben de kennis en ervaring om te adviseren over het type zadel dat het beste past bij de anatomie van je paard en bij de discipline waarvoor je het zadel wilt gebruiken.

Test het zadel uit – Het is belangrijk om het zadel uit te testen voordat je het koopt. Rijd een aantal keer met het zadel om te kijken of het comfortabel is voor je paard en voor jou als ruiter.

Let op de pasvorm – Het zadel moet goed passen bij de lichaamsbouw van je paard en mag geen drukpunten veroorzaken. Let erop dat het zadel goed op zijn plaats blijft liggen, zonder te schommelen of te draaien.

Kies een zadel dat past bij de discipline die je rijdt – Het is belangrijk om een zadel te kiezen dat past bij de discipline waarvoor je het wilt gebruiken. Een dressuurzadel is bijvoorbeeld anders dan een springzadel. Overleg met een professional om te bepalen welk type zadel het beste past bij de discipline waarin je rijdt.

Kies de juiste maat zitting – Het zadel moet niet alleen comfortabel zijn voor je paard, maar ook voor jou als ruiter. Let dus ook goed op dat je zelf lekker zit in het zadel en je de juiste maat neemt. Voor je paard let je op de boommaat voor jezelf als ruiter let je op de inch-maat van de zitting.

Door deze stappen te volgen vind je het perfecte zadel voor jou en je paard.