Selecteer een pagina

De keuze is reuze! Tegenwoordig zijn er zadeldekjes in heel veel verschillende soorten, maten, kleuren en diktes.

Maar wat is nu echt belangrijk wanneer je op zoek bent naar een zadeldekje voor je paard?

In dit artikel vind je alle info die je nodig hebt om het beste paarden dekje te vinden!

 

Waarom heb je een zadeldekje nodig?

Een zadeldekje wordt ook wel sjabrak genoemd.

De oorspronkelijke, en belangrijkste, functie voor een zadeldekje is het beschermen van je zadel tegen vuil en zweet. Het zorgt voor het behoud van je zadel.

Wanneer je een goed passend zadel hebt zou je zelfs zonder dekje kunnen rijden. Alleen is dit niet zo goed voor de leer van je zadel. En daarom gebruik je een dekje om je zadel te beschermen

Vroeger was dit vaak gewoon een vilten deken. Maar door de jaren heen hebben zadeldekjes zich ontwikkeld tot de dekjes die er tegenwoordig allemaal te krijgen zijn.

Gemaakt van goed absorberende en ademende materialen zodat ze het zweet van je paard opnemen.

Maar ook met een anatomische pasvorm zodat ze de rug van je paard beschermen tegen schuren en drukplekken.

Wanneer je paard tijdelijk is veranderd in zijn bespiering en je zadel daardoor niet helemaal goed meer past zijn er dekjes te koop waarmee je het zadel tijdelijk kunt corrigeren. Let er op dat dit alleen een tijdelijke oplossing is en geen permanente oplossing. Wanneer het geen tijdelijk probleem is laat dan je zadel aanpassen

 

Welke verschillende soorten paarden dekjes zijn er?

Paarden dekjes zijn er in verschillende soorten en vormen. Elke discipline heeft zijn eigen vorm

De meest voorkomende dekjes zijn:

 

  • Dressuurdekjes: Deze gebruik je onder een dressuurzadel. Het zijn vierkante dekjes die langer zijn, zodat ze onder de lange zweetbladen van een dressuurzadel passen.
Afbeelding van het Le Mieux dekje X-Grip dressuur

 

 

  • Springdekjes: Een spring dekje gebruik je onder een springzadel. De dekjes zijn rond aan de voorkant en ze zijn een stuk korter dan dressuurdekjes.
Afbeelding van het Harry's Horse Silverstone spring dekje in de kleur blauw

 

 

  • Veelzijdigheidsdekje: Heb je een veelzijdigheidszadel? Kies dan voor een veelzijdigheidsdekje. Deze zit qua model tussen een dressuurdekje en een springdekje in.
Afbeelding van het LeMieux Luxury suede veelzijdigheidsdekje in de kleur paars

 

  • Zadelonderlegger: Wanneer je paard een gevoelige rug heeft of je zadel net niet lekker past dan kan een zadelonderlegger (tijdelijk) een goede oplossing zijn. Een zadelonderlegger leg je tussen het dekje en het zadel in.
Afbeelding van de Eskadron Faux Fur zadelonderlegger

 

Welke maten zadeldekjes zijn er?

Zadeldekjes zijn er in verschillende maten:

  • XFull: Voor grote paarden of grote koudbloeden
  • Full / paard: Voor paarden
  • Cob / middel: Voor een grote D/E pony of een klein paard
  • Pony: Een pony dekje is speciaal voor pony’s
  • Shetlander: Voor Shetlanders of kleine pony’s

De snit van de zadelkussens en de lengte van het zadel bepalen de maat van het zadeldek. Om de maat van het zadeldek te bepalen, meet je de lengte van het contactoppervlak van het zadel.

Om dit te doen, meet je vanaf de voorste rand van het zadel langs de zadelkamer tot de achterste rand van het zadeldek. Tel hier dan minstens 6 centimeter bij op. Het resultaat geeft je de minimale lengte van het zadeldek.

Onder de verschillende merken dekjes kan het verschil in maat groot zijn. Pas dus verschillende dekjes onder je zadel om te kijken welk dekje het beste past.

 

 

Wat is de ideale dikte voor een sjabrak?

Sjabrakken heb je in verschillende diktes, maar wat is nu de ideale dikte?

Wanneer je een goed passend zadel hebt, dan hoeft je dekje niet zo dik te zijn. De ideale dikte voor een paardendekje is dan tussen de 0,5 en 1,5 centimeter.

Zorg dat je altijd met een dekje rijdt van ongeveer dezelfde dikte en dat je zadel daarop aangepast is. Dus niet wanneer je zadel gepast is met een dun dekje daarna een veel dikker dekje kopen en daar mee gaan rijden. Hierdoor kan het zadel gaan knellen.

Wanneer je je zadel hebt laten aanmeten met een dik dekje wissel dan ook niet ineens om naar een veel dunner dekje. Dan kan het zijn dat het zadel te wijd is voor je paard en te ver over de schoft en schouders zakt.

 

Hoe hoort een paarden dekje te liggen?

Zorg er altijd voor dat het dekje goed ligt op de rug van je paard. Op de juiste plek zodat de singel goed door de lussen kan.

Houd de schift van je paard vrij zodat het niet gaat schuren.

En zorg ervoor dat het dekje niet dubbel ligt.

 

Afbeelding hoe een paarden dekje hoort te liggen

 

Hoe onderhoud je je zadeldek?

Een zadeldek wordt snel vies, doordat hij het zweet van je paard op neemt. Door je dekje goed te onderhouden zorg je ervoor dat hij lang mee gaat.

Belangrijk is om je paard goed te poetsen voor je een zadeldek op legt. Dit zorgt ervoor dat de rug van je paard zo schoon mogelijk is en er geen zand tussen gaat schuren.

Vervang het dekje met enige regelmaat voor een schone om huidirritatie en -schimmel bij je paard te voorkomen.

Borstel na iedere rijbeurt je dekje goed schoon en hang hem op te drogen.

Wanneer je je dekje vervang door een schone kun je het vieze dekje wassen. Je kunt dit laten doen bij een paardendeken wassalon of zelf in de wasmachine.

Bijna alle dekjes zijn te wassen op 30 graden. Doe het dekje binnenste buiten in de wasmachine. Je kunt een tennisbal toevoegen om de overtollige haren van het dekje te halen en er een oude panty bij in doen waar de haren in gaan zitten, zodat niet de hele wasmachine onder de haren zit.

Gebruik een wasmiddel zonder parfum om huidirritatie bij je paard te voorkomen en gebruikt geen wasverzachter. Hierdoor wordt het dekje glad en kan het gaan glijden onder het zadel. Een scheut natuurazijn zorgt ervoor dat de geurtjes verminderen.

Stop het dekje niet in de droogtrommel, maar hang hem netjes op om hem te laten drogen.

 

Het beste paarden dekje voor jouw paard

Je weet niet welke soorten dekjes er zijn, hoe je de juiste maat bepaalt en hoe een dekje hoort te liggen.

Nu is het tijd om het beste zadeldekje voor jouw paard te kiezen.

Bestel online, bijvoorbeeld bij Epplejeck, verschillende dekjes in jouw smaak. Pas ze op jouw paard en onder jouw zadel om daarna te kiezen voor het beste sjabrak.