Selecteer een pagina

Paardendekens, de keuze erin is reuze. Voorjaar, zomer, herfst en winter… Het hele jaar door is er wel een deken voor je paard.

Maar welke dekens zijn er nou? En wanneer gebruik je welke deken voor je paard?

In dit artikel lees je alles over paardendekens en het antwoord op de vraag: Welke deken is het meest geschikt voor mijn paard?

 

Verschillende soorten dekens

Dekens, ze zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. In verschillende diktes en voor verschillende doeleinden. Voor ieder jaargetij een deken.

Er zijn zoveel dekens dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of door de dekens je paard niet meer.

Daarom lees je hieronder alles over de verschillende dekens die er zijn en waarvoor je ze gebruikt

 

Regendeken

Bij de meeste paardeneigenaren begint het deken probleem en de keuzestress zodra de herfst begint, de dagen korter worden en het kouder wordt buiten.

Vaak begin je dan met een regendeken, ook wel ongevoerde outdoordeken genoemd. Deze deken is waterdicht en houdt je paard lekker droog. Ideaal om mee te beginnen wanneer het buiten iets kouder wordt en het vaker regent.

Daarnaast worden regendekens ook gebruikt voor paarden met een wintervacht die op natte dagen in de herfst en winter extra bescherming nodig hebben.

 

Bekijk hier de 15 beste regendekens om je paard droog te houden

Afbeelding van een paard in de wei met een regendeken

 

Winterdeken

Een winterdeken wordt ook wel een gevoerde outdoordeken genoemd. Een winterdeken is waterdicht en gevoerd.

Het is een deken om je paard droog en warm te houden in de koude maanden van het jaar.

Winterdekens zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Welke dikte je nodig hebt bepaal je aan de hand van verschillende factoren: de buitentemperatuur, is je paard geschoren of niet, het ras, de leeftijd en hoe lang je paard buiten staat.

 

Bekijk hier de 13 beste winterdekens voor je paard

Paard buiten met een winterdeken op 

 

Staldeken

Zoals de naam al zegt zijn staldekens speciaal gemaakt voor op stal. Ze houden je paard lekker warm op stal, maar zijn niet waterdicht waardoor je ze niet gebruikt wanneer je paard buiten staat.

Staldekens zijn licht en lekker zacht, als een soort pyjama voor je paard.

Ze worden gebruikt voor paarden die in de winter op stal staan of wanneer je paard van buiten komt en de natte winterdeken af gaat om te drogen en gewisseld wordt voor een staldeken.

Ook staldekens zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en diktes

 

Bekijk hier de 11 beste staldekens voor je paard

Paard voor een stalgebouw met een roze staldeken 

 

Onderdeken

Onderdekens gebruik je onder een gevoerde of ongevoerde outdoordeken. Door een onderdeken te gebruiken pas je de warmte van de outdoordeken aan. Je gebruikt een extra laagje waardoor je paard warmer blijft.

De merken Horseware, Bucas en WeatherBeeta hebben een liner systeem in veel van hun winterdekens. Deze liners zijn speciale onderdekens die perfect passen onder de outdoor dekens met het liner systeem. Hierdoor schuiven de onderdeken en de winterdeken niet.

 

Bekijk hier de 13 beste onderdekens voor je paard

Paard buiten in de wei met een onderdeken onder zijn outdoor deken

 

Dekenindicator voor de juiste dikte deken

Temperatuur Soort deken
Warmer dan 15 graden Geen deken of een ongevoerde regendeken
10 – 15 graden Deken met 0, 50 of 100 grams vulling
0 – 10 graden Deken met 200 tot 300 gram vulling
Kouder dan 0 graden Deken met 300 tot 500 gram vulling

 

Dit is slechts een indicator. Ieder paard is anders. Let dus altijd goed op af je paard het niet te warm of te koud heeft en pas hierop het soort deken en de dikte aan.

 

Zweetdeken

Een zweetdeken gebruik je wanneer je paard bezweet is en je paard niet te snel moet afkoelen. Te snel afkoelen daarvan krijgt je paard het koud en het zorgt voor blessures.

Zweetdekens zijn vaak gemaakt van fleece of wol. Ze nemen het zweet van je paard op waardoor de zweetdruppeltjes op de deken komen te liggen.

 

Bekijk hier de 13 beste zweetdekens om je paard snel droog te krijgen

Paard buiten met een zweetdeken op

 

Uitrijdeken

In de winter hebben veel paarden een deken op wanneer ze buiten staan of op stal staan. Wanneer je gaat rijden, dan moet deze deken af.

Het kan dan voor je paard een hele grote overgang zijn naar een bloot lichaam dat nog niet is opgewarmd of na de training.

Om je paard tijdens de warming-up en cooling down warm te houden maak je gebruik van een uitrijdeken. Dit is een deken die achter het zadel over de billen van je paard ligt.

Hierdoor blijft de rug van je paard lekker warm.

 

Bekijk hier de 13 beste uitrijdekens om je paard warm te houden voor en na de training

Paard met een uitrijdeken op zijn rug en om het zadel

 

Zomerdeken

Een zomerdeken is een dunne, lichte deken om je paard te beschermen tegen de zon en tegen UV straling.

Maar een zomerdeken kan ook gebruikt worden tijdens het vervoeren van je paard of om je paard schoon te houden.

 

Bekijk hier de 13 beste zomerdekens voor je paard

Grazend paard met een zomerdeken 

 

Vliegendeken

Een vliegendeken is een dunne deken met fijne mazen. Het beschermt je paard tegen vliegen en vervelende steekbeesten. Door de fijne mazen kunnen de vliegen en steekbeesten niet op de vacht van je paard zitten en je paard irriteren.

Wanneer je paard zomereczeem heeft en last heeft van kleine muggen is een vliegendeken niet voldoende. Je hebt dan een eczeemdeken nodig

 

Bekijk hier de 12 beste vliegendekens voor je paard

Rennend paard in de wei met een vliegendeken op 

 

Eczeemdeken

Een eczeemdeken dekt het hele lichaam van je paard vanaf de hals tot aan de staart af. De dichtheid van een eczeemdeken is zo groot dat ook de kleine muggen die zomereczeem veroorzaken niet bij je paard komen.

Hierdoor zal je paard minder tot geen last hebben van jeuk.

 

Bekijk hier de 11 beste eczeemdekens voor je paard

Afbeelding van een paard in de wei met een zebra eczeemdeken

 

Wat zijn de belangrijkste factoren bij het kiezen van een paardendeken?

Eén van de belangrijkste factoren om in de winter rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste deken is of je paard is geschoren of niet.

Paarden met een goede dikke wintervacht zetten bij kou hun haren omhoog waardoor er een isolerende laag ontstaat.

Wanneer je paard niet geschoren is, hij in goede conditie is en kan schuilen voor de regen heeft hij in principe geen deken nodig.

Alleen om je paard te beschermen tegen heel slecht weer of op hele koude dagen zou je een ongevoerde of dunne outdoordeken kunnen aanschaffen.

Is je paard geschoren, dan kan hij zijn haren niet meer omhoog zetten zodat er een isolerende laag ontstaat en heeft je paard een goede deken nodig om zichzelf warm te houden.

Staat je paard in de winter op stal, dan kies je een staldeken. Gaat je paard lekker een paar uurtjes naar buiten of staat hij de hele dag buiten dan neem je een waterdichte winterdeken.

De belangrijkste factoren bij het kiezen van de juiste paardendeken zijn: geschoren/ongeschoren vacht, de leeftijd van je paard, hoelang en of je paard buiten staat, de conditie van je paard en het ras.

Een oud paard kost het meer energie om zichzelf warm te houden en deze energie hebben ze vaak niet meer.

Koudbloedpaarden hebben een dikkere vetlaag en andere haarstructuur dan warmbloedpaarden, waardoor koudbloedpaarden het minder snel koud hebben.

Houd bij het kiezen van een deken voor je paard altijd rekening met deze factoren.

 

Welke maat deken heeft mijn paard nodig?

Het is erg belangrijk dat je paard de juiste maat deken heeft. Dit voorkomt dat de deken te strak zit en gaat schuren of juist te ruim is waardoor de deken gaat schuiven en strak trekt bij de schoft.

De juiste dekenmaat bepalen doe je eenvoudig door je paard op te meten. De meeste dekens geven de maat weer in de onderlengte. Dat is de lengte van de voorkant van de boeg van je paard tot aan de achterkant van zijn billen.

afbeelding van een paard met een pijl om aan te geven hoe je de dekenmaat meet

Houd bij het bepalen van de juiste maar deken rekening met de bouw van je paard. Een breed gebouwd paard heeft soms een maat groter nodig en een smal gebouw paard een maat kleiner.

Afbeelding van een horseware maattabel voor dekenmaten van paardendekens

Pas een nieuwe deken altijd met een dunne en schone deken eronder. Wanneer de deken niet blijkt te passen, dan kun je hem schoon weer ruilen.

Leg de deken goed op je paard. Kijk of hij qua lengte goed is en of het hele lichaam van je paard bedekt is.

Komt de naad van de staartflap bijvoorbeeld voorbij de staartaanzet, dan is de deken te groot. Wanneer de naad van de staartflap niet tot de staartaanzet komt, dan is de deken te klein.

Voel met je hand aan de voorkant van de deken of deze er makkelijk tussen kan en de deken ruim genoeg zit bij de nek en de schouders van je paard. Let erop dat er een vuist tussen de deken kan bij de schoft van je paard.

Kijk ook of je hand tussen de buiksingels kan en deze niet te strak zitten.

Als je denkt dat de deken goed ligt dan loop je een stukje met je paard om te kijken of de deken goed blijft liggen en hij niet schuift.

 

 

7 tips voor het onderhouden van je paardendeken

Wanneer je een goede deken koopt, dan is deze vaak duur. Door je deken goed te onderhouden gaat hij lekker mee en geniet je langer van je aankoop.

De volgende 7 tips helpen je langer te genieten van je deken

  1. Borstel zand en opgedroogde modder van de deken af. Dit zorgt ervoor dat het zand niet gaat schuren en de waterdichte laag van je deken beschadigt.
  2. Hang de deken op zodat deze goed kan drogen
  3. Maak de gespen en sluitingen schoon zodat er geen zand tussen komt te zitten en ze daardoor niet meer dicht kunnen
  4. Repareer beschadigingen direct. Zorg dat je een reparatiesetje op voorraad hebt zodat je de deken direct kunt maken als deze kapot is. Behandel de deken daarna met impregneermiddel om de deken weer goed waterdicht te maken.
  5. Gebruik geen hogedruk spuit. De harde straal beschadigt de waterdichte laag van de deken.
  6. Een schone deken voorkomt bacteriën en schimmels. Was je deken regelmatig zelf of breng hem weg om hem te laten wassen.
  7. Zorg ervoor dat je de deken na het wassen behandelt om hem weer goed waterdicht te maken. Hiervoor heb je speciale spray

 

Waarom is mijn waterdichte deken toch lek?

Ondanks dat je je deken goed onderhoudt is je paard toch nat wanneer het hard regent.

Doordat bij de meeste dekens de waterdichte laag aan de buitenkant van de deken zit is deze onderhevig aan slijtage. Wanneer je paard rolt, speelt met een ander paard of ergens langs schuurt heeft dit allemaal invloed op de waterdichte laag.

Ook zand is een grote boosdoener voor de waterdichte laag van de deken. Het zorgt voor hele kleine beschadigingen aan de waterdichte laag van de deken wat ervoor zorgt dat deze niet meer 100% waterdicht is.

Daarnaast zijn veel naden van paardendekens doorgestikt en daardoor ook niet helemaal waterdicht. De deken lekt vaak op de naden door bij heftige regen waardoor je paard nat wordt.

Een andere oorzaak is het verkeerd wassen van de deken of het niet goed waterdicht maken na het wassen.

Maar wat ook kan is dat er bij regen en harde wind water onder de deken slaat of via de hals van je paard naar binnen loopt. Je deken lijkt dan lek, maar is het niet. Wil je voorkomen dat er water via de hals naar binnen loopt gebruik dan een halsstuk.

Je test zelf eenvoudig of je deken lek is door een lektest te doen. In de video hieronder wordt uitgelegd hoe je dat doet.

 

 

Hoe kun je paardendekens wassen?

Een schone deken voorkomt schimmels en bacteriën aan de binnenkant van de deken. Zorgt ervoor dat je de deken af en toe wast of laat wassen.

Wanneer je aan het einde van het seizoen je deken op bergt

Wanneer je zelf de deken wil wassen was de deken dan niet warmer dan 30 graden. Zoek op de website van de fabrikant naar het wasvoorschrift en gebruik speciaal wasmiddel  om de deken te wassen.

Wil je je deken laten wassen? Bij onder andere Epplejeck en Divoza laat je je deken wassen. Je levert je deken in bij één van de filialen en haalt hem een week later schoon weer op.

Zij zorgen ervoor dat de deken professioneel gewassen wordt volgens het wasvoorschrift.

Belangrijke punten voor het wassen van je deken

  • Borstel je deken goed af en klopt deze goed uit, zodat er geen stro, hooi en overtollige haren meer op zitten.
  • Let erop dat bilkoorden, buiksingels en voorsluitingen goed vast zitten!

 

 

Koop de beste paardendeken voor jouw paard

Je weet nu welke verschillende paardendekens er zijn en welke je wanneer gebruikt.
Wat de belangrijkste factoren zijn om op te letten wanneer je een deken koopt.
Hoe je opmeet welke maat deken je paard nodig heeft.
Hoe je een deken het beste onderhoudt, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt.
En wat je moet doen wanneer je je deken wil wassen.

Daarnaast is het een kwestie van passen en je paard goed in de gaten houden wanneer hij een deken draagt.

Zo zorg je ervoor dat je de beste deken voor je paard koopt en er zo lang mogelijk plezier van hebt.