Selecteer een pagina

Vliegend over de hindernissen.

Jij perfect in balans en je paard alle vrijheid om te bewegen

Dat is waar een goed springzadel voor zorgt

In dit artikel vind je de 9 beste springzadels voor jou en je paard

 

[toc]

 

Waarom heb je een springzadel nodig

Wanneer je regelmatig springt met je paard of juist van plan bent om springlessen te gaan nemen, dan is het belangrijk dat je het juiste harnachement te hebben.

Een springzadel geeft je bij het springen als ruiter de juiste steun door de speciale bouw van het zadel en de wrongen die erop zitten.

Afbeelding van de Prestige Roma Jump in de kleur bruin

Daarnaast is het zeker ook van belang om de juiste houding voor- tijdens- en na de sprong te behouden en in balans zitten zodat je je paard niet hindert tijdens het springen.

 

9x het beste springzadel

Hieronder vind je een overzicht van de beste springzadels

 

Norton Club Rexine Evol Close Contact

Het Norton Club Rexine Evol Close Contact springzadel is een heel gunstig geprijsd zadel met een verwisselbare boom zodat je het zadel perfect aanpast aan de bouw van je paard. Hij wordt standaard geleverd met een medium boom.

Het springzadel is gemaakt van slijtvast anti-slip kunstleder met een sportieve bies langs de zit. Het zwarte zadel heeft een blauwe bies en het bruine zadel een oranje bies.

De wrongen zijn verstelbaar waardoor je het zadel aanpast aan je bouw en lengte.

De kussens zijn gevuld met synthetische wol en gevoerd met geweven polyester.

Maten: 15 3/4″, 17″ en 18″
Kleuren: Zwart en bruin

Prijs €269

Afbeelding van de Norton Club Rexine Evol Close Contact in de kleur bruin
Afbeelding van de Norton Club Rexine Evol Close Contact in de kleur zwart
Afbeelding van de Norton Club Rexine Evol Close Contact in de kleur bruin op de rug van een paard
Afbeelding van de voorkant van de Norton Club Rexine Evol Close Contact

 

Wintec Hart 500 Jump

De Wintec Hart 500 Jump heeft een diepe zit waardoor je als springruiter stevig in het zadel zit

Gemaakt van het nieuwe Equi-leather, een synthetisch materiaal dat lijkt op leer en is ontwikkeld om lichter van gewicht te zijn en voor een betere grip in het zadel. Daardoor weegt hij slechts een paar kilo.

De combinatie van het Easy-Change Gullet- en Risersysteem zorgen ervoor dat elk nieuw Wintec zadel aangepast kan worden naar het paard. Alle aanpassingen zijn meetbaar, symmetrisch en omkeerbaar, hierdoor kan je altijd zorgen voor het optimale resultaat voor paard en ruiter door de jaren heen.

Ook Wintec heeft ideale verstelmogelijkheden door de verwisselbare boom en optionele pads. Uitgevoerd met gel kussens. Met losse shims die in de kussens worden geplaatst doe je kleine aanpassingen om de pasvorm van het zadel 100% te krijgen. De gele shims worden ook wel het EASY CHANGE® Riser Systeem genoemd.

Afbeelding van de Wintec en Arena zadelbomen en CAIR systeem

Het Cair kussen systeem neemt de druk weg van de paardenrug en zorgt voor het optimale comfort. De druk wordt verdeeld, de kussens blijven zacht en de spieren krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen. De kussens worden in hetzelfde gedeelte van het zadel geplaatst als de vulling van traditioneel gevulde kussens. De druk wordt over de gehele lengte verdeeld, wat drukplekken voorkomt.

Dit revolutionaire kussensysteem biedt tal van voordelen:

  • Cair® luchtkussens behouden hun vorm in tegenstelling tot traditionele vulling die met de tijd inzakt en zich onevenwichtig verdeelt.
  • Cair® luchtkussens hebben geen aanpassing of speciaal onderhoud nodig en vragen geen her opvulling.
  • Cair® luchtkussens passen zich steeds aan naar de vorm van het paard.

Het HART systeem is voor de ruiter ontworpen om je op een natuurlijke manier in balans en verbonden te laten voelen met je paard. Een perfecte balans begint met een zitvlak dat anatomisch is gevormd uit verschillende foam lagen. Het HART systeem geeft een nauwer contact met het paard. De zweetbladen vormen zich optimaal en zorgen voor een een verbeterd contact tussen het been van de ruiter en het paard.

Maten: 17″MW en 17,5″MW
Kleur: zwart

Prijs €825

Afbeelding van de Wintec Hart 500 Jump springzadel

 

Equiline E4

Het Equiline E4 springzadel is gemaakt van goede kwaliteit leer. Het zadel heeft een middeldiepe zit en staat garant voor een uitstekende pasvorm en comfort voor zowel paard als ruiter.

Dankzij de geïntegreerde pads zit je dichter op je paard waardoor het contact verbetert en het verhoogt de stabiliteit van het zadel.

De gepatenteerde Coreshield-boom van Equiline biedt uitstekende techniek en zorgt voor betrouwbaarheid en veiligheid.

Het leer is, net als alle materialen die door Equiline Saddle Division worden gebruikt en geselecteerd, van hoge kwaliteit. De hele productie is 100% Italiaans.

Het zadel heeft wolgevoerde kussens

Maten: 17″M en 18″M
Kleur: Bruin

Prijs €2195

Afbeelding van de Equiline E4

 

Prestige Meredith D

Het nieuwe Prestige Meredith springzadel is ontworpen en vervaardigd met de grootste aandacht voor detail, gebaseerd op de hulp en geleid door de suggesties van de Duitse springkampioen Meredith Michaels-Beerbaum.

Het zadel heeft een geüpdatet en modern uiterlijk zonder de karakteristieke vorm substantieel te veranderen, waardoor dit populaire Prestige-model nog aantrekkelijker wordt.

Er werden ook verbeteringen aangebracht om het zitcomfort te verhogen, terwijl alle andere technische kenmerken ongewijzigd bleven.

Het zadel biedt ruiters een smallere draai en centrale zitpositie dankzij de uniek gevormde boom. Dankzij het unisex-effect wordt de anatomie van zowel mannen als vrouwen ondersteund, waardoor het zadel nog comfortabeler wordt voor vrouwelijke ruiters. 

In vergelijking met de vorige versie is de innovatieve X-Technology-boom iets langer zodat het zadel een iets ruimere. Het zadel behoudt door deze boom de smalle twist die typisch is voor dit model, en geeft een gevoel van close contact met je paard.

Afbeelding van een prestige zadelboom met x technology

De anatomisch gevormde panelen zorgen voor maximale bewegingsvrijheid voor de spieren van je paard en ze zorgen voor een betere gewichtsverdeling.

Prestige-zadels zijn uitgerust met revolutionaire, machinaal verstelbare bomen om de optimale pasvorm voor je paard te garanderen, te zorgen voor perfecte contact tussen jou en je paard en voor de perfecte balans van jou als ruiter tijdens alle soorten trainingen en wedstrijden.

Maten: 17″MW en 18″MW
Kleuren: Donkerbruin en bruin

Prijs €3600

Afbeelding van de Prestige Meredith in de kleur donkerbruin
Afbeelding van de kussens van de Prestige Meredith
Afbeelding van de Prestige Meredith in de kleur bruin
Afbeelding van de singelstoten van de Prestige Meredith

 

Pagony Doha

De Pagony Doha is een fijn springzadel gemaakt van leer.

Het zadel heeft een vlakke zit en een gemakkelijke pasvorm.

De kussens zijn met wol gevuld en hij heeft een vierkante lepel.

Maten: 17,5″ en 18″
Kleuren: zwart en bruin

Prijs 1195

Afbeelding van de Pagony Doha in de kleur zwart
Afbeelding van de Pagony Doha in de kleur bruin

 

Eric Thomas Hybrid

Het Eric Thomas Hybrid New close contact springzadel biedt een ongeëvenaard gevoel van verbondenheid tussen paard en ruiter.

Het zadel geeft de ruiter enorm veel comfort met een zeer fijne zachte zit. De zitting is gemaakt van echt rundsleder en het zadel is opgevuld met zeer comfortabel polyurethaanschuim met een zeer hoge dichtheid die jou als ruiter een grote stabiliteit geeft.

De zweetbladen en het zadelrokje zijn gemaakt van sterk aniline buffelleder en de kussens van clarino-microfiber. Door de aniline behandeling blijft het leder zijn natuurlijke uitstraling heel goed behouden.

De Eric Thomas Hybrid is een duurzaam zadel. De clarino kussens hebben een garantie van 7 jaar. Op de zadelboom heb je 3 jaar garantie.

Het Eric Thomas Hybrid close contact springzadel is zeer innovatief en sterk. De wrongen zijn eenvoudig op de juiste plaats te zetten waardoor je deze heel goed aan jouw bouw aaanpast.

Het zadel heeft een verwisselbaar boomsysteem waardoor je het kopijzer aanpast aan de bouw van je paard.

Door dit systeem is het springzadel bijna aan alle paarden aan te passen. De kopijzers zijn los verkrijgbaar. Het zadel is standaard uitgerust met een
lichtblauwe mdeium/wide zadelboom.

Maten: 16,5″, 17″ en 17,5
Kleur: Bruin

Prijs €855

Afbeelding van de Eric Thomas Hybrid in de kleur bruin
Afbeelding van de kussens van de Eric Thomas Hybrid
Afbeelding van de singelstoten van de Eric Thomas Hybrid
Afbeelding van de voorkant van de Eric Thomas Hybrid

 

Arturo Fortunato II

De Arturo Fortunato II is een springzadel van de nieuwste generatie en toch heel erg betaalbaar.

Het zadel heeft een brede zachte zit en kniewrongen voor en achter.

Door het brede kussenkanaal heeft de wervelkolom van je paard extra vrijheid. De wolgevulde kussens verdelen de druk goed.

Gemaakt van superzacht leer en het is een plaatje om te zien!

Maten: 17″, 17,5″ en 18″
Kleuren: Zwart en bruin

Prijs €1695

Afbeelding van de Arturo Fortunato II in de kleur bruin
Afbeelding van de Arturo Fortunato II in de kleur zwart

 

Norton Pro springzadel

De Norton Pro is een mooi en comfortabel springzadel met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Luxe uitstraling met het gemak en prijsvoordeel van een kunststof zadel.

Het zadel is uitgemaakt in soepel en duurzaam Clarino microfiber.

Hij heeft een comfortabele zit doordat hij gevuld is met polyurethaan met een hoge dichtheid

De Norton Pro heeft een verwisselbaar kopijzer. De breedte kan daardoor eenvoudig worden aangepast.

Met verstel- en verplaatsbare knie- en achterwrongen.

De boom is gemaakt van polypropyleen, een lichtgewicht en duurzaam materiaal

De kussens zijn gevuld met echte en synthetische wol wat veerkrachtig en zacht is. De vulling van de kussens kan worden aangepast

Het zadel word standaard geleverd met medium/wide kopijzer. Deze is over het algemeen geschikt voor gemiddelde bouw.

Met het Norton Pro springzadel kan je echt voor de dag komen!

Maten: 17″ en 17,5″
Kleuren: Zwart en bruin

Prijs €399

Afbeelding van het Norton Pro springzadel in de kleur zwart
Afbeelding van de singelstoten van het Norton Pro springzadel
Afbeelding van het Norton Pro springzadel in de kleur bruin

 

Prestige Roma Jump

De Prestige Roma Jump heeft een moderne uitstraling met witte stiksels en wit logo op de cantle

Het is een zadel met een medium diepe zit. De stevige wrongen zorgen voor een uitstekende ondersteuning voor de ruiter. Door de diepe en smalle twist word je geholpen om de juiste houding te ontwikkelen. 

Zowel de zitting als  de kniestukken van het Prestige Roma Jump springzadel zijn gemaakt van zacht gevoerd kalfsleer wat meer grip geeft. De zweetbladen zijn gemaakt van duurzaam en slijtvast gladleder. Daarnaast zorgen de anatomische gevormde kussens voor een maximale bewegingsvrijheid voor je paard.

De boom in het Prestige Roma springzadel is ontworpen om zich perfect aan te passen aan het paard en om de beste zit voor de ruiter te creëren. Hij is gemaakt van speciale mix van kunststof vezels. Om deze reden wordt de zadelboom onder normale gebruiksomstandigheden gedekt door een levenslange garantie. 

Bovendien kan de boom door middel van infrarood (hitte), worden aangepast. Het kan maximaal 2 maten versmallen of verbreden, zonder het zadel uit elkaar te hoeven halen. Om deze reden blijft het zadel bruikbaar, zelfs wanneer de vorm van je paard verandert.

Maten: 17″ en 18″
Kleuren: Zwart en bruin

Prijs €2100

Afbeelding van de Prestige Roma Jump in de kleur bruin
Afbeelding van de voorkant van de Prestige Roma Jump
Afbeelding van de Prestige Roma Jump in de kleur zwart
Afbeelding van de kussens van de Prestige Roma Jump

 

 

Hoe werkt de inchmaat van springzadels?

De inch maat bij springzadels vertelt je alles over de lengte van de zitting en heeft dus te maken met jou als ruiter die het zadel gebruikt.

Een inch is een Engelse maat aanduiding, als bij het zadel 17″ staat betekent dit dat de zitmaat 17 inch is.
Een inch is 2,54 cm en dus is de zitlengte bij dat zadel 43cm.

Als volwassen ruiter met een normale bouw heb je meestal een 17,5″ zadel. Dat is de meest verkochte maat.

Ben je slank of jeugdruiter die op paarden rijd dan kan een 17″ zadel soms net wat beter passen als zitmaat.

De maat 18″ en 18,5″ zijn maten voor ruiters die wat forser of zwaarder gebouwd zijn.

 

Hoe weet ik welke boommaat mijn paard nodig heeft?

De boommaat is de breedte maat van het zadel. Die is afhankelijk van de bouw van het paard. Een goed passend zadel is enorm belangrijk!

Een zadel met een verkeerde boommaat die niet goed op je paard past veroorzaakt problemen. Het beperkt je paard in zijn bewegingsvrijheid en zorgt voor rugklachten.

Een zadel met smalle boom is over het algemeen geschikt voor paarden met smalle bouw.
Een zadel met medium boom is over het algemeen geschikt voor een gemiddelde bouw.
En een zadel met brede boom of extra brede boom is over het algemeen geschikt voor paarden met brede bouw.

Voor het bepalen van de juiste breedtemaat van het zadel is het maken van een schoftafdruk een  handig hulpmiddel. Buig hiervoor een ijzerdraadje over de schoft, drie vingers achter de schouder. Leg het ijzerdraadje op een wit stuk papier en trek het aan de binnenzijde met potlood of pen over op het papier. Met dit stuk papier kun je vervolgens in het zadel passen of dit de juiste boommaat voor je paard is.

 

Klik hier om direct het beste springdekje bij je zadel uit te zoeken of hier voor het beste hoofdstel

 

Zo kies je het beste springzadel voor jouw paard

Om het beste springzadel voor jouw paard te kopen bepaal je bepaal je welke boommaat en inchmaat je nodig hebt. Vervolgens kijk je naar welk materiaal je wil: kies je voor een onderhoudsarm, lichtgewicht kunststof zadel of een leren zadel die wat meer onderhoud vraagt

Een zadel met een verwisselbare boom is handig is je paard nog in de groei is of nog ongetraind is en je verwacht dat hij qua bouw en bespiering nog veel gaat veranderen.

Natuurlijk heeft iedere ruiter andere voorkeuren bij de aanschaf van een springzadel. Het belangrijkste is dat het zadel goed ligt op je paard en dat jij als ruiter er fijn in zit.

Weet je niet goed welk zadel het beste is voor jou en je paard? Dan kan je ook gebruik maken van de zadelpasservice van Divoza