Selecteer een pagina

De tijd lijkt stil te staan als je op de rug van je paard zit. De wind waait zachtjes om je gezicht en je voelt de zon op je huid. Onder je voel je dat machtige paardenlijf dat naar jou luistert.

Wat is het toch heerlijk om samen met je paard te werken. Te genieten van dit magische samenspel.

Toch is paardrijden een sport dat niet zonder gevaren is. Je bent bezig met levende wezens. Paarden zijn en blijven vluchtdieren en kunnen daardoor onvoorspelbaar reageren.

Zelfs het braafste paard kan een keer schrikken of een misstap maken. Waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit.

Paardrijden is nu eenmaal niet zonder gevaar. Gelukkig kun je wel van alles aan doen om het zo veilig mogelijk te maken. Onder andere het dragen van een goede veilige cap, goed schoeisel, het juiste harnachement en een bodyprotector.

In de jaren dat ik paard reed heb ik er zeker een aantal keer naast gelegen. Gelukkig alle keren niet ernstig, maar ik ben een paar keer blij geweest met mijn cap.

In dit artikel lees je alles om de beste paaardrijcap te kiezen die je hoofd beschermt tijdens een val.

[toc]

Waarom zou je een cap dragen tijdens het paardrijden?

In dit oude artikel uit 2015 van horses.nl staat dat uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks tienduizenden ruiters op de spoedeisende hulp belanden. In de meeste gevallen gaat het om hoofd- en hersenletsel. De resultaten van dit onderzoek zijn destijds gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.

Naar aanleiding van deze studie geven ze ruiters het advies om zoveel mogelijk beschermende kleding te dragen. Een goede cap, een bodyprotector, schoeisel met een hakje en veilige stijgbeugels.

Een goede cap draag je om je hoofd te beschermen tijdens een val. Daarnaast beschermt een goede cap je ook wanneer je paard tijdens of na je val met zijn benen je hoofd raakt. Of wanneer je tijdens het springen van je paard valt en je hoofd een springbalk raakt.

Ook menners en opzittende van een menwagen beschermen hun hoofd met een cap tijdens ongevallen.

 

 

Is een paardrijcap verplicht?

In Nederland is het dragen van een cap bij KNHS-wedstrijden verplicht sinds 2013.

Ook bij accommodaties met het veiligheidscertificaat van Stichting Veilige Paardensport is het dragen van een goedgekeurde cap verplicht.

Daarnaast is bij veel maneges het dragen van een cap tijdens de paardrijles verplicht.

Als je met je eigen paard rijdt is het dragen van een cap niet verplicht en is het een vrije keuze. Tenzij je stalhouder een cap verplicht stelt op stal.

Ondanks dat het niet verplicht is wanneer je op je eigen paard rijdt is het dragen van een cap ook dan aan te raden om je hoofd te beschermen.

5 redenen om een cap te dragen

  1. Je hebt één hoofd en één stel hersenen waar je je hele leven mee moet doen.
    Wees hier zuinig op! Hersenletsel is één van de belangrijkste doodsoorzaken bij paardensportongevallen.
  2. Je hebt te maken met levende (vlucht)dieren. Ook al is je paard nog zo braaf er kan altijd iets gebeuren. Hij kan alsnog ergens van schrikken of struikelen.
  3. Een cap is een onderdeel van je outfit. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende caps in verschillende kleuren. Je kunt je cap heel goed een onderdeel maken van je outfit en passend bij je harnachement.
  4. Het dragen van een cap kan je meer zelfvertrouwen geven. Met een goede veilige cap voel je je beschermt wat goed is voor je zelfvertrouwen tijdens het paardrijden of het mennen.
  5. Je bent een voorbeeld voor andere ruiters en menners wanneer je een cap draagt. Niet iedere ruiter en menner ziet het belang van een cap in. Wanneer jij altijd je cap draagt en wanneer ze er naar vragen ook uitlegt waarom ben je een voorbeeld voor anderen. Je zorgt ervoor dat zij gaan nadenken over hun veiligheid en ook een cap dragen waarmee ze hun hoofd beschermen tegen ernstig letsel.

paardrijcap gif

Welke paardrijcap is het veiligste?

Wat is nu de veiligste cap zal je je afvragen. Is dat per se de duurste cap? En is een goedkope cap altijd onveilig?

Het belangrijkste bij het aanschaffen van een goede veilige cap is dat je erop let dat je cap een goed keurmerk heeft en dat hij goed past.

Keurmerken veiligheidscap paardrijden

Wanneer je een veilige cap zoekt moet deze cap voldoen aan een keurmerk. Alle caps die in Europa als veilige paardrijcap in de winkels liggen moeten voldoen aan het CE-keurmerk dat hiervoor geldt. Met het CE-keurmerk voldoet de cap aan de Europese eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming.

Dit zijn keurmerken die er op dit moment zijn

  • CE EN 1348
  • CE EN 14572
  • CE VG1 01.040 2014-12

CE EN1348 is een basiskeurmerk. Deze caps zijn vooral geschikt voor trainen en recreatief gebruik.
CE EN14572 is een keurmerk voor professioneel en wedstrijd gebruik.
CE VG1 01.040 2014-12 is een nieuw keurmerk waarbij caps zwaardere tests moeten doorstaan op het gebied van schokabsorptie, weerstand, sterkte van de riempjes en sluitingen en stabiliteit. Deze norm zal weer vervangen worden door de CE EN1348.

De bekende merken paardrijcaps (zoals Kep Italia, Samshield, GPA, BR, QHP, Back on Track, Casco en Harry’s Horse) voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

De veiligste cap voor paardrijden

De caps die voldoen aan de standaard CE-norm zijn getest op het dempende effect bij een loodrechte val. De cap laten ze van een hoogte van 180 centimeter naar beneden vallen waarbij sensoren meten wat er gebeurt.

Deze CE-test bootst niet na wat er in werkelijkheid gebeurt wanneer je van je paard valt.

De Zweedse verzekeringsmaatschappij Folksam heeft in 2018 een eigen onafhankelijke test laten uitvoeren onder 15 caps die in Zweedse ruitersportzaken te koop zijn. Zij hebben dit gedaan, omdat zij van mening zijn dat er nooit sprake is van een loodrechte impact wanneer je van je paard valt of een schop tegen je hoofd krijgt.

cap paardrijden test keurmerk val

Folksam zegt: ‘Als je van je paard valt, of je paard je schopt, zal de impact op het hoofd schuin zijn. Dat wilden we in onze testen simuleren, omdat bekend is dat hoekversnelling de belangrijkste oorzaak van hersenletsel is.’

Hieronder zie je de uitslag van hun test (bron: horsenation.com)

veiligste paardrijcap test

De 3 caps die als beste uit hun test kwamen zijn Back on Track EQ3 Lynx, Back on Track EQ3 en de Charles Owen Ayr8.

Klik hier om alles te lezen over de paardrijcaps van Back On Track

Daarnaast heeft KEP Italia paardrijcaps die voldoen aan alle eisen die er wereldwijd zijn voor caps. Zij zijn het enige merk in de wereld die aan alle eisen voldoet.

De kinband van KEP Italia is gemaakt van zacht eco-vriendelijk leer en heeft specifieke testen ondergaan om extra te testen of hij niet zou breken. Zelfs niet wanneer er extreem aan getrokken wordt zoals bij een val van een paard.

Het is een vijf-punts systeem is vastgemaakt aan de schaal om zeker te weten dat de helm goed op zijn plaats blijft zitten bij een val.
Zodat ontstaat er maximale bescherming bij de val van je paard en tegen de impact van de klap.

Klik hier om alles te lezen over de caps van KEP Italia

MIPS veiligheidssysteem

De caps die als eerste en tweede uit de test komen zijn uitgerust met het MIPS-veiligheidssysteem.

MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System.

Het MIPS veiligheidssysteem houdt in dat er een beweegbare, tweede wrijvingsarme schaal binnen in de cap zit. Deze zit tussen de harde buitenschaal en de voering. De wrijvingsarme tweede schaal zorgt ervoor dat je cap kan schuiven ten opzichte van je hoofd.

Als je dan onder een schuine hoek van je paard valt of een trap tegen je cap krijgt vangt de tweede schaal van deze caps de roterende kracht op. Dit kan ernstig hoofdletsel bij een val voorkopen.

Naast de Back on Track EQ3 Lynx en de Back on Track EQ3 heeft UVEX tegenwoordig ook een cap met het MIPS-systeem: de Uvex Exxential II MIPS

 

Uvex exxential II MIPS paardrijcap zijkant

 

Een veilige paardrij cap is een passende cap

Naast dat je cap een keurmerk moet hebben voor de veiligheid is één van de belangrijkste dingen voor veiligheid dat je cap goed past.

Een cap hoort om je hoofd aan te sluiten. Niet te strak, want dan krijg je hoofdpijn. Zeker ook niet te los. Dan kan de cap scheef zakken en je hoofd niet voldoende beschermen

Wanneer je de cap op je hoofd zet zonder het bevestigingsbandje vast te maken mag de cap niet van het hoofd vallen of scheef zakken wanneer je met je hoofd schudt.

Zorg dat het kinbandje niet te los zit. Hij hoort zo strak te zitten dat hij, wanneer je je mond open hebt, strak zit.

Cap maat

Meet de omtrek van je hoofd ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. De omtrek in centimeters is de maat van je cap. Bijvoorbeeld een hoofdomtrek van 55 centimeter is capmaat 55.

Zie hieronder de video van Epplejeck om de juiste cap en capmaat te bepalen.

 

 

Verstelbare paardrij cap

Wanneer je tussen 2 capmaten in zit of wanneer je een cap voor je kind zoekt die nog in de groei is, dan is een verstelbare cap een goede optie zijn.

Van veel goede merken is een groot gedeelte van hun assortiment aan caps tegenwoordig verstelbaar.

Een verstelbare cap kun je door middel van een draaiknop aan de achterkant op de juiste maat stellen.

Wanneer je een verstelbare cap wil passen draai je de draaiknop eerst op de grootste maat. Daarna zet je de cap op en draai je hem met de draaiknop op de juiste maat.

Verschillende merken caps

Er zijn veel verschillende merken caps met allemaal hun eigen modellen. Ieder merk en ieder model heeft zijn eigen look en pasvorm.

Wanneer je op zoek bent naar een cap is er altijd wel een passende look en passend model te vinden.

Een aantal bekende merken zijn:

Harry’s Horse, BR, Kep Italia, GoPro, Horka, Casco, Back on Track, Charles Owen, Uvex

Goedkope caps paardrijden

Wanneer je op zoek bent naar een goedkope cap wanneer jij of je kind wil beginnen met paardrijden, dan kan Decathlon een goede cap hebben. Alle caps van de Decathlon voldoen aan het EN1384:2017 keurmerk.

De Fouganza caps beginnen bij een prijs vanaf €24,99.
Bekijk hier het artikel met de 7 beste Fouganza caps

De goedkoopste paardrijcap is de Fouganza 100 die verkrijgbaar is in de kleur zwart. De cap is verstelbaar doormiddel van een draaiknop en heeft een wasbare voering.

Decathlon paardrijcap Fouganza 100 zwart

De bestverkochte paardrijcap van Decathlon is de Fouganza 900. Deze cap kost €74,99.
De cap is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zwart/bruin en glossy blauw

Decathlon paardrijcap Fouganza 900 zwart

 

 

Hoe lang gaat een paardrijcap mee?

Weet jij hoe lang je cap mee gaat en wanneer je hem zou moeten vervangen?

De meeste ruiters weten wel dat het verstandig is hun cap te vervangen wanneer ze hard gevallen zijn. Maar zelfs wanneer je niet zo hard valt of je cap uit je handen laat vallen kunnen er in de schaal van de cap al kleine haarscheutjes ontstaan waardoor je cap je niet meer zo goed beschermt bij een volgende val als dat je verwacht. Vervang je cap dan of laat hem controleren op scheurtjes.

Veel ruiters doen dit niet, omdat je met het blote oog geen beschadigingen ziet en ze daardoor denken dat hun cap nog wel goed is. Alleen kun je niet binnenin de cap kijken hoe hij er daaraantoe is.

Het is altijd aan te raden wanneer je gevallen bent of wanneer je je cap per ongeluk hard uit je handen hebt laten vallen om een nieuwe cap aan te schaffen zodat je hoofd bij een volgende val wel goed beschermd is.

Weet je ook dat je na iedere 5 tot 7 jaar sowieso je cap hoort te vervangen? Zelf wanneer je er niet mee gevallen bent is het verstandig je cap na een aantal jaar te vervangen voor een nieuwe.

Het piepschuim dat in de cap zit en zorgt voor de bescherming van je hoofd droogt uit en verliest daardoor zijn werking. Daarom is het goed iedere 5 tot 7 jaar een nieuwe cap te kopen.

Bewaar je cap droog, laat hem luchten en was de binnenvoering als dat kan. Zo zorg je ervoor dat je cap zo lang mogelijk zijn werk blijft doen en het jouw hoofd optimaal beschermt.

paardrij cap

De beste cap voor jezelf kopen

Wanneer je een nieuwe cap wil kopen is het belangrijkste dat je goed de maat van je hoofd meet en een cap zoekt in de juiste maat.

Onder het kopje een veilige cap is een passende cap heb je gelezen dat de cap zonder het bandje vast te doen op je hoofd hoort te blijven zitten wanneer je je hoofd beweegt. Dat hij niet scheef mag zakken of af mag vallen.

Pas verschillende caps om te kijken welke cap het beste zit. Wanneer je online een cap koopt kun je bij zowel Divoza en Epplejeck kiezen uit verschillende merken en verschillende soorten.

Kies meerder caps uit (in de juiste maat) die je mooi vindt en laat ze allemaal komen om ze thuis te passen.

Wanneer je geen budget hebt om alle caps van te voren te betalen kun je door middel van betalen via AfterPay de caps eerst thuis laten komen om te passen en degene die je niet wil houden terugsturen. Zodat je alleen de cap betaalt die je houdt.

Je kunt zo thuis op je gemak alle caps passen en uitzoeken welke het beste zit.

 

Bekijk hier de beste caps van KEP Italia
Bekijk hier de beste caps van BR
Bekijk hier de beste caps van Harry’s Horse