Selecteer een pagina

Al eeuwen lang rijden mensen op paarden. Eerst als vervoersmiddel en later recreatief of als sport. Zo ontstond er paardrijkleding om veilig en makkelijk paard te rijden.

Naast een cap, bodyprotector en paardrijlaarzen om het paardrijden veiliger te maken is een fijne en goed passende paardrijbroek een must-have. Een goede rijbroek zorgt ervoor dat je goed in het zadel blijft zitten.

Paardrijbroeken zijn speciaal gemaakt voor ruiters en gemaakt van soepele, elastische materialen die schuurplekken tijdens het rijden voorkomen.

Een rijbroek hoort strak te zitten zodat de stof niet dubbel gaat zitten. Daarnaast zijn de naden zo geplaatst dat deze niet irriteren.

Tegenwoordig is de paardrijbroek een heus modeartikel die verkrijgbaar is in allerlei modellen en kleuren.

 

Welke paardrijbroeken zijn er?

Tijdens het paardrijden is het belangrijk dat je een onafhankelijk, soepele en in balans zijnde houding en zit hebt. De stof van de rijbroek kan hierbij een belangrijke rol spelen. Rijbroeken kunnen een stoffen, leren of siliconen zitvlak hebben, wat ieder voor een andere soort grip in het zadel zorgt.

ruiter rijdend op een paard

– Paardrijbroek met stoffen zitvlak

Een rijbroek met een stoffen zitvlak heeft geen (kunst)leer of siliconen zijn verwerkt in of op het zitvlak. Een stoffen zitvlak biedt je geen extra grip in het zadel.

Wanneer je veel bewegingsvrijheid wil en een onafhankelijke, stabiele zit hebt dan kies je voor een rijbroek met een stoffen zitvlak.

– Paardrijbroek met leren zitvlak

Een paardrijbroek met leren zitvlak zorgt voor extra grip in het zadel. Je zit steviger en glijdt minder snel uit het zadel, waardoor je onder andere beter kunt doorzitten.

Je hebt rijbroeken met kunstleren zitvlak en rijbroeken met lederen zitvlak.

Het leer op een zitvlak zit over de gehele achterkant van de rijbroek.

– Paardrijbroek met siliconen zitvlak

Siliconen zijn rubberachtig en worden onder andere gebruikt als grondstof voor diverse producten, zoals smartphonehoesjes en keukengerei.

Een rijbroek met siliconen zitvlak biedt extra veel grip in het zadel, je blijft hierdoor steviger in het zadel zitten. Siliconen bewegen mee in de stretch in je rijbroek, waardoor deze ook nog eens extra comfortabel zit.

– Rijbroeken met kniestukken

Een paardrijbroek met knie grip geeft een beetje extra grip zonder je bewegingsvrijheid in het zadel te beïnvloeden. Deze rijbroeken zijn vaak perfect voor springruiters en eventingruiters.

– Rijbroeken met full seat

Een paardrijbroek met full seat heeft een siliconen of (kunst)leren zitvlak over je hele kont en de binnenkant van je benen. Zo krijg je optimale grip in het zadel. Paardrijbroeken met full seat zijn vaak een goede keuze voor beginnende ruiters of dressuurruiters.

 

Een paardrijbroek met full seat of kniestukken?

Of je een rijbroek kiest met een volledig zitvlak of alleen kniestukken is een persoonlijke voorkeur en hangt af van waarvoor je de broek wil gebruiken.

Met een full seat rijbroek heb je meer grip en “kleef” je als het ware vast in het zadel. Als je stevig in het zadel wil zitten en bewegingen zo goed mogelijk uit wil zitten is een rijbroek met full seat geschikt.

Bij een rijbroek met kniestukken heb je alleen grip op de knieën waardoor je meer bewegingsvrijheid krijgt. Als je wel grip wil, maar ook volgende bewegingsvrijheid dan kies je voor een rijbroek met kniestukken.

Je persoonlijke voorkeur speelt hierin een grote rol. Er zijn ook ruiters die zweren bij een rijbroek zonder enige grip.

Een echt goed antwoord is dus eigenlijk ook niet te geven op deze vraag en is iets om zelf te ontdekken.

Afbeelding van de achterkant van de Euro-Star ESMarco rijbroek voor heren           paardrijbroek met knie grip

 

Welk model rijbroek past bij mij?

Paardrijbroeken komen voor in heel veel verschillende varianten, soorten en maten. Zo is er altijd een rijbroek die perfect bij jou past. Alleen soms weet je nog niet welk model bij je past. Waar je op kunt letten als je een nieuwe rijbroek wil kopen is of de broek high waist, mid waist of low waist is, want daar zit nogal een verschil in.

High waist, mid waist en low waist hebben de maken met de hoogte van de broek rond je middel. Je middel is die denkbeeldige horizontale lijn rond je romp, ergens in de buurt van je navel of tussen je navel en je onderste ribben.

Rijbroeken met een hoge taille (ook wel high waist) zijn broeken met een pasvorm op of boven de navel.

Broeken met een halfhoge taille (ook wel mid waist) zitten tussen de heup en de navel. De meeste broeken hebben een mid waist.

Paardrijbroeken met een lage taille (ook wel low waist) zitten op of onder de heup.

Wanneer je niet weet wat je het lekkerste vindt zitten, dan is het een kwestie van verschillende model proberen.

 

 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een rijbroek?

De juiste pasvorm zorgt ervoor of je de rijbroek lekker vindt zitten en hem op lange termijn veel draagt.

Het is helemaal niet gek wanneer je voor een paardrijbroek een maat groter nodig hebt dan je normale kledingmaat. Zoals Manon van Epplejeck in de video al uitlegt vallen rijbroeken vaak wat kleiner en strakker en kan het goed zijn dat je een grotere maat nodig hebt.

Zorg ervoor dat je verschillende modellen en merken past om te ontdekken welke rijbroek je het lekkerste vindt zitten.

Zorgt dat de rijbroek lekker zit rondom je buik. Niet te los zodat de broek niet af zakt, maar zeker ook niet te strak zodat je niet meer lekker zit.

Let erop dat er geen grote vouwen of rimpels zijn wanneer je de broek aan hebt. Wanneer dat wel zo is, dan kan dit gaan schuren en irriteren tijdens het rijden.

Kies voor een rijbroek die aanvoelt als een tweede huid en waarvan je direct voelt dat je hem niet meer uit wil trekken.

 

Wat kost een goede rijbroek?

De prijzen voor paardrijbroeken lopen enorm uiteen. Van een paar tientjes tot honderden euro’s.

Wanneer je af en toe rijdt of 1 keer per week naar de manege gaat is een paardrijbroek voor een paar tientjes een prima rijbroek.

Rijd je vaker en ga je voor kwaliteit? Dan kost een rijbroek meer en ben je snel een bedrag van €100 of meer kwijt. Over het algemeen gaan deze duurdere rijbroeken langer mee.

vrouw met een paardrijbroek aan die loopt met een paard aan de hand

 

Paardrijbroeken voor dames

De keuze is reuze wanneer je als vrouw op zoek bent naar een goede rijbroek. Er zijn veel verschillende merken, modellen en kleuren.

Bekijk hier de 19 beste paardrijbroeken voor dames

 

Paardrijbroeken voor kinderen

Wanneer je kind wil paardrijden is een fijne en lekker zittende rijbroek een must om de paardrij-ervaring van je kind optimaal te maken.

Ook voor kinderen is er heel veel keuze in kleuren, modellen en materialen.

Bekijk hier de 19 beste paardrijbroeken voor kinderen

kind met een paardrijbroek op de rug van een pony

 

Paardrijbroeken voor mannen

Als man kan het lastiger lijken om een keuze te maken in paardrijbroeken. Er is minder keuze in kleuren en modellen.

Toch is e rook voor mannen genoeg keuze om een goede rijbroek te vinden

Bekijk hier de 15 beste paardrijbroeken voor mannen

 

Paardrijlegging – de trend van dit moment!

De trend van dit moment is de paardrijlegging. Een paar jaar geleden werd door het merk Kingsland de eerste rijlegging geïntroduceerd.

In het begin waren veel ruiters sceptisch. Zou de stof niet te dun zijn en snel slijten? Krijg je geen doorrijplekken of schuurplekken met zo’n dunne broek?

Zitten ze wel fijn en ziet het er wel mooi uit zo broek wat lijkt op een fitnessbroek?

Tegenwoordig zijn veel ruiters om!

De rijlegging zit namelijk super comfortabel als een tweede huid. Rijleggings geven je enorm veel bewegingsvrijheid.

Daarnaast zijn ze licht van gewicht en lekker luchtig in de zomer. Maar tegenwoordig zijn er ook rijleggings van dikker en warmer materiaal voor de winter. Het materiaal is ademend en sneldrogend voor maximaal draagcomfort.

Bekijk hier de 15 beste paardrijleggings voor dames

Ook voor kinderen zijn er fijne rijleggings! Bekijk hier de 17 beste rijleggings voor kinderen

 

De beste paardrijbroek of rijlegging voor jou

In dit artikel heb je alles gelezen om voor jezelf een goede rijbroek of rijlegging uit te kiezen.

Wanneer je op zoek bent naar een goede rijbroek of -legging bestel je het beste verschillende modellen, merken en maten die je thuis op je gemak past.

Zo kies je de paardrijbroek of paardrijlegging die het beste bij jou past!