Hoofdstellen zijn essentieel wanneer je met je paard gaat rijden.
Het kiezen van het juiste hoofdstel kan de rijervaardigheid van zowel de ruiter als het paard aanzienlijk verbeteren.
In dit artikel nemen we de belangrijkste aspecten van hoofdstellen door, zoals de verschillende soorten hoofdstellen en wanneer je ze beste kunt gebruiken.
Maar waarom gebruiken we een hoofdstel? Het is één van de communicatiemiddelen om je paard te sturen en te bepalen hoe hard of zacht je gaat.
Hoe zit een hoofdstel in elkaar?
Een paardenhoofdstel bestaat uit de volgende onderdelen:
- Kopstuk: Het kopstuk loopt achter de oren en houdt het hoofdstel op zijn plek. Het kopstuk mag niet tegen de oren drukken, omdat zich daar de gevoelige oorspeekselklier en slijmbeurs zitten. Hoe breder het kopstuk hoe beter, omdat de druk dan beter wordt verdeeld.
- Frontriem: de frontriem loopt over het voorhoofd van het paard. Het dient niet alleen als blikvanger, maar voorkomt ook dat het hoofdstel naar achteren glijdt. De frontriem is meestal vervangbaar en wordt vaak gebruikt om de outfit van je paard wat op te leuken.
- Keelriem: deze riem loopt onder de keel van het paard en zorgt ervoor dat het hoofdstel zijn plaats blijft.
- Neusriem: deze loopt over de neus van het paard en regelt de druk op neus. Er zijn verschillende soorten neusriemen, waaronder Mexicaanse, Engelse en Spaanse neusriem
- Sperriem: De sperriem is te vinden op de Engelse gecombineerde neusriem. Het kan het bit extra stabiliteit geven en de druk van de mond naar de neusbrug en de kinholte verdelen.
- Bakstuk: Dit zijn de riemen die van het kopstuk naar de bitringen lopen waaraan de teugels worden vastgemaakt.
- Teugels: dit zijn de riemen waarmee de ruiter het paard bestuurt. De teels worden bevestigd aan de bitringen.
- Bit: dit is het stuk dat in de mond van het paard gaat en waarmee de ruiter het paard bestuurt. Er zijn verschillende soorten bitten. Aan de bitringen van het bit worden de bakstukken en teugels bevestigd.
Welke verschillende soorten hoofdstellen zijn er?
Er zijn verschillende soorten hoofdstellen voor paarden, elk met hun kenmerken en functies.
Hieronder vind je de meest voorkomende hoofdstellen:
Engels trens hoofdstel: Dit hoofdstel het meest gebruikte hoofdstel, omdat het geschikt is voor bijna alle paarden en disciplines. Het heeft een neusriem dat achter het bit langs loopt. Vaak worden deze neusriemen gecombineerd met een sperriem.

Stang en trens hoofdstel: Wanneer je hoger in de dressuur komt, vanaf de Z1, mag je gebruik maken van een stang en trens hoofdstel.
Een stang en trens hoofdstel combineert 2 bitten, namelijk een stang en een onderlegtrens. Hierdoor kun je je paard met nog lichtere hulpen rijden.
Dit hoofdstel heeft aan iedere kant 2 bakstukken om de bitten aan vast te maken.

Mexicaans hoofdstel: In de springsport zie je ze vaak voorbij komen, een Mexicaans hoofdstel.
Een Mexicaanse neusriem is heel herkenbaar door de riempjes die elkaar kruizen op de neus. Deze neusriem heeft een scherpere inwerking dan een normale neusriem.

Bitloos hoofdstel: De naam zegt het al, met een bitloos hoofdstel rijd je je paard zonder bit.
Er zijn veel verschillende soorten bitloze hoofdstellen die hun eigen manier van inwerking hebben.

Hoe hoort een hoofdstel te zitten?
Een hoofdstel moet als volgt zitten:
- De neusriem moet ongeveer twee vingers onder het jukbeen liggen en mag niet te strak zijn.
- De bakstukken moeten ruim voldoende afstand tot de ogen hebben en mogen niet gedraaid zitten
- De keelriem moet niet te strak zitten. Er moet een rechtopstaande vuist tussen de keel van je paard en de keelriem passen.
- De frontriem mag niet knellen bij de oren van je paard
- Het bit moet goed in de mond van het paard liggen. De bitringen recht naar beneden wijzen.
Het is belangrijk te controleren of het hoofdstel goed past bij je paard. Een goed passend hoofdstel voorkomt ongemak voor het paard en verbetert de communicatie tussen ruiter en paard.
Hoe onderhoud je een hoofdstel?
Om een hoofdstel te onderhouden zijn er een paar stappen die je volgen:
- Verwijder eerst al het vuil van het hoofdstel een zachte borstel of een vochtige doek.
- Controle of alle stiksels en gespen nog stevig vastzitten.
- Gebruik lederolie of ledercrème om het leer te voeden en te beschermen uitdrogen. Breng de olie of crème aan met een zachte doek en wrijf het goed in.
- Laat het hoofdstel drogen voordat je het opbergt. Hang het bijvoorbeeld op een hoofdstelhaak.
- Controleer regelmatig of er plekken zijn die extra aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld bij de sluitingen of riempjes.
Door hoofdstel regelmatig te onderhouden, verleng je de levensduur en zorg je dat het comfortabel blijft voor je paard.
Hoe kies je het perfecte hoofdstel voor je paard?
Het kiezen van het beste hoofdstel voor je paard kan een uitdaging zijn, vooral als je nieuw bent in de wereld van de paardensport.
Hier zijn enkele zaken om rekening mee te houden bij kiezen van het juiste hoofdstel
Maat en pasvorm: Zorg ervoor dat je de juiste maat hoofdstel koopt voor je paard. In het de neusriem en kopstuk moeten goed zitten en niet te strak of te los zijn.
Houd er rekening mee dat sommige paarden een bredere of smallere neusriem nodig hebben, afhankelijk van de breedte van hun neus en hoe gevoelig je paard is.
Zorg ervoor dat het hoofdstel niet irriteert en schuurt.
Materiaal: Hoofdstellen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen waaronder leer en nylon. Dit zijn hoogwaardige materialen die lang meegaan en duurzaam zijn. Leer is duurder, maar gaat het algemeen langer mee. Nylon is makkelijker schoon te maken.
De discipline die je rijdt: Afhankelijk van het doel van je paard en de discipline die je rijdt kies je het juiste hoofdstel.
Bijvoorbeeld als je aan dressuur rijdt kies je een Engels hoofdstel of een stang en trens, terwijl wanneer je spring je wellicht eerder kiest voor een hoofdstel met een Mexicaanse neusriem.
Comfort: Kies een hoofdstel dat comfortabel is voor het paard. Er zijn steeds meer hoofdstellen op de markt met extra zachte kussentjes of een anatomische pasvorm om de druk op het hoofd van je paard te verminderen. Zorg ervoor dat het hoofdstel goed past en niet schuurt.
Stijl: Tenslotte kun je kiezen voor hoofdstel dat past bij de stijl die je zoekt. Kies bijvoorbeeld een klassiek hoofdstel of een hoofdstel met een modern design.
Het is belangrijk om een hoofdstel te kiezen dat goed past bij je paard en bij de discipline die jullie rijden.
Vraag indien nodig hulp aan een deskundige in de paardensport om je te helpen bij het kiezen van het juiste hoofdstel.
Bij Epplejeck hebben ze keuze uit veel verschillende hoofdstellen. Hier zit altijd een hoofdstel tussen dat past bij je paard en bij jouw smaak. Wanneer je online bestelt kies dan verschillende hoofdstellen en pas welke het beste past bij jouw paard.
