Selecteer een pagina

Dansend met je paard ga je door de ring.

Met subtiele hulpen die niemand ziet, maar jouw paard wel voelt.

Soepel beweegt je paard in het rond

Met een goed dressuurzadel heb je een onafhankelijke zit, wordt jouw paard niet gehinderd door het zadel en voel jij je paard onder je bewegen.

In dit artikel vind je de 15 beste dressuurzadels voor je paard

 

[toc]

 

Waarom gebruik je een dressuurzadel?

Een dressuurzadel is speciaal ontworpen om een ruiter qua houding zo optimaal mogelijk te laten zitten. Dit is belangrijk omdat bij het dressuurrijden een goed houding van ruiter en paard heek belangrijk is.

Daarom zijn de zweetbladen van een dressuurzadel lang en recht wat zorgt voor een mooi afhangend, lang been.

Afbeelding van de PDS Carl Hester

De kniewrongen “helpen” het been in de juiste houding te liggen.

Om ervoor te zorgen dat je als ruiter geen last hebt van de singelgespen, zijn de singelstoten lang en de singel korter zodat die op een laag punt op de buik bevestigd wordt.

 

 

15x het beste dressuurzadel

Hieronder vind je een overzicht van de beste dressuurzadels die je direct online bestelt

 

Norton Pro

De Norton Pro is een dressuurzadel gemaakt van Clarino microfiber met een chique zwarte lak bies.

De zitting is gevuld met polyurethaan met een hoge dichtheid. De kussens zijn gevuld met echte en synthetische wol.

Het zadel heeft verstelbare en verplaatsbare knie- en achterwrongen met klittenband.

De boom is gemaakt van polypropyleen en is verwisselbaar. Standaard wordt de Norton Pro geleverd met een med/wide zadelboom.

Je hebt 3 jaar garantie op de boom en 7 jaar op het Clarino.

Lengte van het zweetblad bij een 15 inch maat is 41cm en de lengte bij 17 inch is 48 cm

Maten: 15″, 16,5″, 17″, 17,5″ en 18″

Prijs €499

Afbeelding van de Norton Pro dressuurzadel
Afbeelding van onder het zweetblad bij de Norton Pro dressuurzadel

 

Arena Dressuurzadel

Dit dressuurzadel van Arena is gemaakt van ambachtelijk gelooid Europees leer met kunststof en onderhoudsvriendelijke kussens aan de onderkant. Hierdoor zit je aangenaam op leer, maar heb je het gemakkelijke onderhoud van het kunststof.

Ideale verstelmogelijkheden door de verwisselbare boom en optionele pads. Uitgevoerd met gel kussens. Met losse shims die in de kussens worden geplaatst doe je kleine aanpassingen om de pasvorm van het zadel 100% te krijgen. De gele shims worden ook wel het EASY CHANGE® Riser Systeem genoemd.

Afbeelding van de Wintec en Arena zadelbomen en CAIR systeem

Daarnaast heeft de Arena dressuur het unieke CAIR-systeem in de kussens, hierdoor kunnen de kussens kleine oneffenheden en beweging van het paard goed volgen en zich direct aanpassen. De druk wordt goed verdeeld over de hele lengte waardoor je drukplekken voorkomt. Daarnaast blijven de kussens blijven zacht en krijgen de spieren van je paard de ruimte om zich te ontwikkelen.

Dit revolutionaire kussensysteem biedt tal van voordelen:

  • Cair® luchtkussens behouden hun vorm in tegenstelling tot traditionele vulling die met de tijd inzakt en zich onevenwichtig verdeelt
  • Cair® luchtkussens hebben geen aanpassing of speciaal onderhoud nodig en vragen geen her opvulling
  • Cair® luchtkussens passen zich steeds aan naar de vorm van het paard

Het HART systeem is voor de ruiter ontworpen om je op een natuurlijke manier in balans en verbonden te laten voelen met je paard. Een perfecte balans begint met een zitvlak dat anatomisch is gevormd uit verschillende foam lagen. Het HART systeem geeft een nauwer contact met het paard. De zweetbladen vormen zich optimaal en zorgen voor een een verbeterd contact tussen het been van de ruiter en het paard.

Maten: 17″, 17,5″ en 18″

Prijs €1450

afbeelding van het Arena Dressuur zadel
afbeelding van onder het zweetblad van het arena dressuur zadel

 

Arturo Armonia

De Arturo Armonia is een prachtig dressuurzadel van het Italiaanse merk Arturo Italia.

Het zadel heeft een diepe zit, een goede ligging, is gemaakt van super zacht leer en heeft mooie rode sierstiksels

De zweetbladen zijn aan onderzijde verstevigd tegen slijtage

Maat: 17,5″

Prijs €1695

Afbeelding van het Arturo Armonia dressuurzadel

 

Wintec 500 Dressuur Hart

Ga voor een optimale zit, veilig gevoel en extra zachte panelen die zich vormen rond de spieren van het paard. Het Wintec 500 Dressuur Hart zadel heeft een diepe zit en verwisselbare beugelhouder.

Gemaakt van het nieuwe Equi-leather, een synthetisch materiaal dat ontwikkeld is om lichter van gewicht te zijn en voor een betere grip in de zit. Daardoor weegt hij slechts 6,4 kilo.

De combinatie van het Easy-Change Gullet- en Risersysteem zorgen ervoor dat elk nieuw Wintec zadel aangepast kan worden naar het paard. Alle aanpassingen zijn meetbaar, symmetrisch en omkeerbaar, hierdoor kan je altijd zorgen voor het optimale resultaat voor paard en ruiter door de jaren heen.

Ook Wintec heeft ideale verstelmogelijkheden door de verwisselbare boom en optionele pads. Uitgevoerd met gel kussens. Met losse shims die in de kussens worden geplaatst doe je kleine aanpassingen om de pasvorm van het zadel 100% te krijgen. De gele shims worden ook wel het EASY CHANGE® Riser Systeem genoemd.

Afbeelding van de Wintec en Arena zadelbomen en CAIR systeem

Het Cair kussen systeem neemt de druk weg van de paardenrug en zorgt voor het optimale comfort. De druk wordt verdeeld, de kussens blijven zacht en de spieren krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen. De kussens worden in hetzelfde gedeelte van het zadel geplaatst als de vulling van traditioneel gevulde kussens. De druk wordt over de gehele lengte verdeeld, wat drukplekken voorkomt.

Dit revolutionaire kussensysteem biedt tal van voordelen:

  • Cair® luchtkussens behouden hun vorm in tegenstelling tot traditionele vulling die met de tijd inzakt en zich onevenwichtig verdeelt.
  • Cair® luchtkussens hebben geen aanpassing of speciaal onderhoud nodig en vragen geen her opvulling.
  • Cair® luchtkussens passen zich steeds aan naar de vorm van het paard.

Het HART systeem is voor de ruiter ontworpen om je op een natuurlijke manier in balans en verbonden te laten voelen met je paard. Een perfecte balans begint met een zitvlak dat anatomisch is gevormd uit verschillende foam lagen. Het HART systeem geeft een nauwer contact met het paard. De zweetbladen vormen zich optimaal en zorgen voor een een verbeterd contact tussen het been van de ruiter en het paard.

Maten: 17″ en 17,5″

Prijs €824,95

Afbeelding van het Wintec 500 Hart dressuurzadel
Afbeelding van de Wintec Hart 500 singelbevestiging

 

Wintec 500 Wide Hart Dressuurzadel

Naast de Wintec 500 Dressuur heeft Wintec ook de Wide 500 Hart Dressuur. Dit is een wijd dressuurzadel, speciaal ontworpen voor bredere paarden.

Ook dit zadel is net als de 500 Dressuur en de Arena Dressuur voorzien van het CAIR Cushion Systeem, het HART systeem en de Easy-Change Fit Solution.

Het zadel biedt een ongeëvenaard comfort aan voor de ruiter en paard, close contact gevoel en centrale evenwichtige balans. Ideaal om je paard mee te trainen voor wedstrijden.

Maten: 17″ en 17,5″

Prijs €950

Afbeelding van het Wintec 500 Hart dressuurzadel
Afbeelding van de Wintec Hart 500 singelbevestiging

 

Rossner Toronto

De Rossner Toronto is een monoblad dressuurzadel van prima kwaliteit en met een fijne pasvorm. Monoblad betekent dat het zadel maar één enkel zweetblad heeft
 
Het zadel is gemaakt van gedoubleerd zacht klafsleer.
 
Hij heeft een bovenliggende kniewrong en een verwisselbaar kopijzer
 
Maten: 17″, 17,5″, 18″ en 18,5
 
Prijs €1195
Afbeelding van de Rossner Toronto

 

PDS Valegro

De PDS Valegro is een leren dressuurzadel ontworpen in samenwerking met de Britse ruiter Carl Hester. Het zadel heeft een diepe, comfortabele zit voor de ruiter, De ergonomische kniewrong zorgt voor steun zonder een gedwongen houding. 

Het zadel heeft een onbreekbare carbon fibre boom, X-Change System en AMS panel.

Alle PDS zadelbomen zijn gemaakt van Carbon fiber waardoor ze heel licht en ongelooflijk sterk zijn. De boom zal het comfort en de prestaties van je paard verbeteren door zijn anatomische ontwerp dat een ongelooflijk contact tussen paard en ruiter geeft. Carbon biedt sterkte en flexibiliteit waardoor de boombreedtes kunnen worden aangepast.

Afbeelding van de Carbon Fibre boom van PDS zadels

Het X-Change systeem biedt een oplossing voor het probleem dat je paard van seizoen tot seizoen of zelfs gedurende een seizoen van vorm verandert. Dit is vaak lastig en duur om op te lossen.
Op elk moment voor je paarden zorgen is cruciaal voor de prestaties en onvermijdelijke compromissen worden de paardeneigenaar opgedrongen door andere merken die geen aanpassing toestaan. Dit kan leiden tot blijvende schade zowel fysiek als mentaal aan uw paard.

Alle PDS-zadels zijn eenvoudig af te stellen, vaak ter plaatse, zodat je zadel altijd perfect past.

Afbeelding van het x-change systeeem van PDS zadels

De AMS panelen verdelen de belasting op de rug van je paard en verminderen de druk

Afbeelding van de AMS panelen in de PDS zadels

Het zadel wordt geleverd inclusief beugels, beugelriemen, singel en zadelhoes.

Maten: 17″ en 17,5″

Prijs €3390

Afbeelding van de PDS Valegro

 

Equipe Emporio

Het Equipe Emporio dressuur zadel is een zadel met een diepe, onafhankelijke zit wat zorgt voor een perfecte balans en beenligging van de ruiter.

Het zadel is voorzien van een synthetische zadel boom gemaakt van “INTELLIFIBERS”, een composietstructuurmateriaal dat een opvallende flexibiliteit biedt.

De Equipe Emporio is een zadel met een zeer hoog draag comfort voor zowel paard als ruiter. Dit zadel is een monoflap uitvoering, een enkel zweetblad voor maximaal contact met je paard.

Maat: 18″

Prijs €2095

Afbeelding van het Equipe Emporio dressuur zadel

 

Arturo Top

Het Arturo Top Dressuurzadel is uitermate geschikt voor paarden met een korte rug. Het zadel heeft een fijne zit, kniewrongen en een monoblad.

Het zadel is gemaakt van kalfsleer en afgewerkt met een shiny bies.

Uitgevoerd met een verwisselbare boom. Standaard wordt het zadel geleverd met een 31cm boom. Er zijn losse extra kopijzers verkrijgbaar in 29 en 33 cm.

Maten: 17″, 17,5″ en 18″

Prijs €1695

Afbeelding van de Arturo Top

 

Ideal Suzannah

De Ideal Equestrian Suzannah is een dressuurzadel van Engelse handwerk van topkwaliteit met zeer goede zit en ligging.

Het zadel heeft een diepe zit en is voorzien van dikke onderliggende kniewrongen.

De Ideal Suzannah heeft keilkussens met breed kussenkanaal. De kussens zijn op de schouder iets dieper gesneden wat voor paarden met weinig bespiering een voordeel kan zijn

Met lange singelstoten met v-systeem

Maten: 17 MW, 17,5 MW, 17,5 W, 18 MW en 18 W

Prijs €2195

Afbeelding van het Ideal Suzannah dressuurzadel

 

Pagony Dressage

De Pagony Dressage is een sterk middenklasse dressuurzadel met een diepe zit. 

Het zadel heeft hoge kussens en een teruggesneden kamer

Je krijgt bij de Pagony Dressage 5 jaar garantie op de boom

Hij wordt geheel compleet geleverd incl. beugels, riemen, singel en zadelhoes

Maat: 18M

Prijs €829

Afbeelding van het Pagony Dressage zadel

 

Ideal Monoblad

Het Ideal Custom Monoflap Dressuurzadel is een topkwaliteit zadel gemaakt van zacht buffel leer.

Het zadel is voorzien van een close contact monoblad, heeft een diepe zit en contrasterende piping.

De kussens zijn gevuld met wol

Maat: 17,5″ MW

Prijs €2495

Afbeelding van de Ideal Monoblad

 

Kent & Masters

Kwaliteits dressuurzadel van de Engelse zadelmaker Kent & Masters. De kussens van het zadel zijn gevuld met schapenwol.

Alle zadelontwerpen van Kent & Masters worden grondig met behulp van Pliance Pressure mapping getest om ervoor te zorgen dat de zadels aan de hoogste normen voldoen voor goede drukverdeling.

Door het verwisselbare kopijzer kan de breedte van boom van het zadel aangepast worden aan het paard. Als het paard van vorm verandert door training, spierontwikkeling, volwassenheid of rust is het zadel gemakkelijk aan te passen aan je paard.

Afbeelding vand e Kent&Masters kopstukken voor de zadelboom

De kniewrong kan worden verplaatst om de ruiter de beste ondersteuning te geven.

Het drie-weg singelsysteem zorgt voor een optimale stabiliteit van het zadel.

Afbeelding van het Kent&Masters singelsysteem

Geschikt voor alle niveau’s van de dressuur.

Maten: 17″ MW en 17,5″ MW

Prijs €1295

Afbeelding van het Kent&Masters dressuurzadel

 

PDS Carl Hester

Het PDS Carl Hester dressuurzadel is een topkwaliteit zadel van het fijnste leer, uitgevoerd met enkel zweetblad (monoblad) wat ervoor zorgt dat je de bewgingen van je paard optimaal voelt en je hulpen goed doorkomen.

Het zadel heeft een onbreekbare carbon fibre boom, X-Change System en AMS panel.

Alle PDS zadelbomen zijn gemaakt van Carbon fiber waardoor ze heel licht en ongelooflijk sterk zijn. De boom zal het comfort en de prestaties van je paard verbeteren door zijn anatomische ontwerp dat een ongelooflijk contact tussen paard en ruiter geeft. Carbon biedt sterkte en flexibiliteit waardoor de boombreedtes kunnen worden aangepast.

Afbeelding van de Carbon Fibre boom van PDS zadels

Het X-Change systeem biedt een oplossing voor het probleem dat je paard van seizoen tot seizoen of zelfs gedurende een seizoen van vorm verandert. Dit is vaak lastig en duur om op te lossen.
Op elk moment voor je paarden zorgen is cruciaal voor de prestaties en onvermijdelijke compromissen worden de paardeneigenaar opgedrongen door andere merken die geen aanpassing toestaan. Dit kan leiden tot blijvende schade zowel fysiek als mentaal aan uw paard.

Alle PDS-zadels zijn eenvoudig af te stellen, zodat je zadel altijd perfect past.

Afbeelding van het x-change systeeem van PDS zadels

De kussens zijn gevuld met wol en uitgebalanceerde AMS panelen. De AMS panelen verdelen de belasting op de rug van je paard en verminderen de druk

Afbeelding van de AMS panelen in de PDS zadels

Het zadel wordt geleverd inclusief beugels, beugelriemen, singel en zadelhoes.

Maten: 17″M en 17,5″M

Prijs €3390

Afbeelding van de PDS Carl Hester

 

Prestige Roma

De Prestige Roma is een Italiaans dressuurzadel van top kwaliteit. Het zadel is gemaakt van heel fijn soepel leer met kalfsleer op de zit en bij de kniegedeeltes. Daardoor heeft het zadel een zachte zit en fijne grip.

Wat het zadel nog meer comfortabel maakt, ook voor de beginnende ruiter, zijn de grote kniewrongen en de diepe zit.

De boom in het Prestige Roma dressuurzadel is ontworpen om zich perfect aan te passen aan het paard en om de beste zit voor de ruiter te creëren. Het is gemaakt van speciale mix van kunststof vezels.

Bovendien kan de boom door middel van infrarood (hitte), worden aangepast. Het kan maximaal 2 maten versmallen of verbreden, zonder het zadel uit elkaar te hoeven halen. Zo kun je het zadel laten aanpassen wanneer de vorm van je paard verandert.

De keilkussens zijn zacht en dun waardoor het zadel dicht op de rug van je paard licht. Hierdoor heb je beter contact en meer comfort voor je paard. De kussens zijn gevuld met wol.

Ook paarden met een korte rug kunnen dit zadel goed hebben door de Franse kussens.

De achterste singelstoten zijn in een v vorm zodat je het zadel makkelijk op de juiste positie kan aansingelen en het beter op de plaats blijft liggen. Hierdoor blijft het zadel stabieler liggen.

Kortom een zadel voor jarenlang rijplezier.

Maat: 17″

Prijs €2100

Afbeelding van de Prestige Roma
Afbeelding van het singelsysteem van de Prestige Roma

 

 

Hoe werkt de inchmaat van dressuurzadels?

De inch maat bij dressuurzadels zegt alles over de lengte van de zitting en heeft dus alles te maken met de ruiter die het zadel gebruikt.

Een inch is een Engelse maat aanduiding, als bij het zadel 17″ staat betekent dit dat de zitmaat 17 inch is.
Een inch is 2,54 cm en dus is de zitlengte bij dat zadel 43cm.

Als volwassen ruiter met een normale bouw heb je meestal een 17,5″ zadel. Dat is de meest verkochte maat.

Ben je slank of jeugdruiter die op paarden rijd dan kan een 17″ zadel soms net wat beter passen als zitmaat.

De maat 18″ en 18,5″ zijn maten voor ruiters die wat forser of zwaarder gebouwd zijn.

 

Hoe weet ik welke boommaat mijn paard nodig heeft?

De boommaat is de breedte maat van het zadel. Die is afhankelijk van de bouw van het paard. Een goed passend zadel is enorm belangrijk!

Een zadel met een verkeerde boommaat die niet goed op je paard past veroorzaakt problemen. Het beperkt je paard in zijn bewegingsvrijheid en zorgt voor rugklachten.

Een zadel met smalle boom is over het algemeen geschikt voor paarden met smalle bouw.
Een zadel met medium boom is over het algemeen geschikt voor een gemiddelde bouw.
En een zadel met brede boom of extra brede boom is over het algemeen geschikt voor paarden met brede bouw.

Voor het bepalen van de juiste breedtemaat van het zadel is het maken van een schoftafdruk een  handig hulpmiddel. Buig hiervoor een ijzerdraadje over de schoft, drie vingers achter de schouder. Leg het ijzerdraadje op een wit stuk papier en trek het aan de binnenzijde met potlood of pen over op het papier. Met dit stuk papier kun je vervolgens in het zadel passen of dit de juiste boommaat voor je paard is.

 

Klik hier om direct het beste zadeldekje bij je zadel uit te zoeken of hier voor het beste hoofdstel

 

 

Zo kies je het beste dressuurzadel voor jouw paard

Om het beste dressuurzadel voor jouw paard te kopen bepaal je bepaal je welke boommaat en inchmaat je nodig hebt. Vervolgens kijk je naar welk materiaal je wil: kies je voor een onderhoudsarm, lichtgewicht kunststof zadel of een leren zadel die wat meer onderhoud vraagt

Een zadel met een verwisselbare boom is handig is je paard nog in de groei is of nog ongetraind is en je verwacht dat hij qua bouw en bespiering nog veel gaat veranderen.

Natuurlijk heeft iedere ruiter andere voorkeuren bij de aanschaf van een dressuurzadel. Het belangrijkste is dat het zadel goed ligt op je paard en dat jij als ruiter er fijn in zit.

Weet je niet goed welk zadel het beste is voor jou en je paard? Dan kan je ook gebruik maken van de zadelpasservice van Divoza